A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szerint a jövő évi agrárköltségvetés alapján az ideinél 25 milliárd forinttal kevesebbet kaphat az ágazat 2007-ben.

Jakab István, az agrárérdekképviselet elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón ezt azzal indokolta, hogy a kormány által meghirdetett jövő évi 455 milliárd forintot meghaladó költségvetési kereten belül mintegy 82 milliárd forint kifizetése bizonytalan.

Jakab István úgy véli: az uniós területalapú támogatást kiegészítő nemzeti támogatás (top-up) kifizetésénél mintegy 11 milliárd forint, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (MVT-II.) mintegy 35,7 milliárd forint, az agrárpiaci támogatások esetében további 24 milliárd forint, a mezőgazdasági termelők közvetlen támogatása (SAPS) esetében pedig 12 milliárd forint kifizetése kérdéses. Az MVT-II. esetében például még nincs elfogadtatva a stratégia Brüsszelben, tehát a teljes megvalósulás szinte teljesen lehetetlen 2007 végéig, mert hátra van a kiírás, a pályázatok érkeztetése, elbírálása, megvalósítása, ellenőrzése, és elszámolása. A Magosz elnöke az Állami számvevőszék állásfoglalására hivatkozott, amiben kiemelésre kerül, hogy olyan mértékben hiányosak a költségvetési források, hogy a tavalyi támogatások kifizetése is csak 10 milliárd forint híján lehetséges.

Jakab István úgy vélte, hogy a jövő évi agrárköltségvetésből hiányzó mintegy 82 milliárd forint nem példa nélküli, mivel szerinte 2004-2006 között a gazdáknak az agrártárca 117 milliárd forinttal maradt adós.

Az érdekképviselet sérelmezi, hogy az agrártárca előirányzatokat és nem a végleges, megvalósult kifizetéseket idézi a korábbi évekből, pedig a kettő között különbség van. A 2004-es módosított előirányzatból például csak 155 milliárd forintos kifizetés valósult meg.

A Magosz elnöke sérelmezte azt is, hogy a top-up jövő évi kifizethető mintegy 103 milliárd forintos nemzeti kiegészítését 25 milliárd forinttal 78 milliárd forintra csökkentette az agrárkormányzat. Így a kifizetések folyamatos egy éves csúszása nem fog apadni, ami azt a veszélyt is magában hordozza, hogy az Uniós szint elérésekor leállított támogatások után egy éves top-uptól esnek majd el a gazdák.

Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója bejelentette: a gazdaszervezet megkapta az Országos Rendőr-főkapitányság elutasító végzését arról, hogy miért nem engedélyezték a közelmúltbeli gazdademonstrációt a fővárosban. A szövetségi igazgató szerint a határozatban a Gergényi Péter által korábban alkalmazott indoklás szerepel, azaz hogy a traktorok számára területfoglalási engedély szükséges, továbbá a Kossuth tér műveleti terület.

Budai Gyula közölte: a határozat ellen közigazgatási keresetet nyújtott be a Magosz kedden a Fővárosi Bírósághoz, és jelezte, 2005-ben már nyertek hasonló pert.

[origo]/MTI