A római képviselőház a múlt héten egyhangúan leszavazta az indítványt, amelynek értelmében az olasz városok fejadót vethettek volna ki a náluk megszállókra - írja a Napi Gazdaság.

Az indítvány szerint a települési önkormányzatoknak lehetőségük lett volna fejenként és naponta 2-5 euró közti összeget beszedni az ott éjszakázó kül- vagy belföldi turistáktól. A sarcot minden kereskedelmi szálláshelyet igénybe vevő utazóra kivethették volna - kivéve az ifjúsági szállások lakóit.

Az így befolyó pénzt az idegenforgalmi infrastruktúra fejlesztésére, a szolgáltatások javítására kellett volna fordítani. A gazdasági minisztérium számításai szerint minimum évi 700 millió euróra tehettek volna így szert az önkormányzatok, de a végösszeg akár egymilliárd euróval több is lehetett volna.

Az egyre növekvő turistaáradat infrastrukturális terheit nyögő városok többsége örömmel fogadta volna a lehetőséget, és a turistaadó bukása után sem adják fel. A téli olimpia óta egyre kapósabb úti célnak számító Torino polgármestere sajtóértesülések szerint egyfajta luxusadót javasol majd a szálláshelyekre (csillagaik számától függően), Velence első embere viszont inkább azoktól a seregestül érkező egynapos turistáktól szedne egyfajta belépti díjat, akik egy éjszakát sem töltenek el a lagúnák városában.