Engedélyezte a PSZÁF új ügyfelek fogadását a MÁV Biztosító Egyesületnek. A felügyelet korábban adat-nyilvántartási visszásságok miatt függesztette fel az új szerződések kötését a MÁV ÁBE-nél. A PSZÁF biztost küld az egyesülethez, hogy felügyelje a hiányosságok pótlását.

Újra fogadhat kötelező biztosítási ügyfeleket a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE). A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete november harmincadikai hatállyal felfüggesztette a biztosítót sújtó tilalmat. Így az a PSZÁF által kiadott közlemény szerint december elsejétől ismét jogosult kgfb-ajánlatok befogadására. A PSZÁF döntése értelmében a MÁV ÁBE-hez más biztosítótól is át lehet szerződni az év végéig.

A szabályok értelmében az évfordulóra történő kötelező-felmondásoknak november 30-áig kell beérkezniük a társaságokhoz, míg az ügyfeleknek az új szerződéseket decemberben kell megkötniük a választott partnerrel.

A PSZÁF egyidejűleg felügyeleti biztost rendelt ki a MÁV ÁBE-hez. A biztos feladata, hogy az Egyesület a nyilvántartási rendszerében a korábbi felügyeleti határozatokban megállapított jogszabálysértéseket maradéktalanul szüntesse meg.

A biztos 180 napig tevékenykedik az egyesületnél. Amennyiben a MÁV ÁBE a feladatot hamarabb végrehajtja, a biztos visszahívható. A kirendelés időtartama alatt gyakorlatilag a PSZÁF biztosa vezeti majd a biztosító egyesületet. "A feladat, hogy a meglévő és a leendő ügyfélkörrel kapcsolatos nyilvántartási, és adatszolgáltatási kötelezettségeket megfelelően megoldja" - foglalta össze a feladatot Binder István, a PSZÁF főosztályvezető helyettese az [origo]-nak.

"A biztos működésének időtartama alatt a MÁV ÁBE ugyanúgy köteles kiszolgálni a meglévő ügyfélkört és rendezni az esetleges károkat, mint bármely más piaci szereplő, ugyanakkor a biztosító mindenki máshoz hasonlóan fogadhat új ügyfeleket az átigazolási időszakban" - oszlatta el az esetleges aggodalmakat Binder.

A PSZÁF korábban két biztosítási egyesület, a MÁV és a TIR számára tiltotta meg új szerződések kötését. A MÁV felfüggesztése november 30-án jár le, a felügyelet a napokban vizsgálta meg az egyesületet. A TIR egyesület viszont jövő év március 31-ig nem köthet új szerződéseket.

A PSZÁF 2005 decemberében figyelmeztette először a MÁV ÁBE-t arra, hogy nincsenek meg a megfelelő tárgyi, technikai és személyi feltételei. Miután a biztosító egyesület nem tett eleget a PSZÁF követeléseinek, a felügyelet felfüggesztette az új ügyfelek fogadását. Ezt a határozatot szeptemberben - mivel a hiányosságok még mindig fennálltak - újabb két hónapra meghosszabbította a PSZÁF.