Eltérően állnak a városok a panelprogramhoz

2006.12.07. 14:23

Kaposvárott és Dunaújvárosban már felújították az erre rászoruló panellakások felét. Békéscsabán még szinte el sem kezdték a munkát, mert sem a város, sem a lakosság nem élt a kínálkozó lehetőségekkel.

Kaposvárott iparosított technológiával mintegy 10 700 lakást építettek a hazai panelláz idején, amiből 6500 körüli a klasszikus panel. Ennek a mennyiségnek több mint a fele már megújult, illetve megújulhat a jövő évre ütemezett munkálatokkal együtt - mondta az [origo] érdeklődésére Bajzik Imre, a kaposvári önkormányzat műszaki igazgatója.

Idén újabb 100 lépcsőház, illetve társasházi egység felújításával végeznek a következő napokban, s mindössze 6-7 pályázat teljesítése csúszik át jövőre.

Az áthúzódást többnyire az okozta, hogy a különböző lakáskasszákat és egyéb megtakarítási formákat kezelő pénzintézetek igazolásai több esetben csak szeptemberre futottak be, addig pedig az önkormányzat nem tudott támogatási szerződést kötni a lakóközösségekkel, illetve a felújításokat koordináló lakás-kht.-vel.

A már befejezett felújítások zöme kiterjedt a nyílászárók cseréjére, a homlokzatok felújítására, a zárófödém kijavítására, illetve cseréjére, valamint a lakótömbök hőszigetelésére. Akadtak épületek, amelyek korszerűsítési végszámlája egyenként meghaladta a 80 millió forintot.

Kaposvárott az elmúlt években csaknem 1,95 milliárd forintot költöttek a panellakások felújítására. Az állam által átutalt támogatáshoz az önkormányzat önerőből és a Panel Plusz hitelkeret igénybe vételével teremtette elő a megkövetelt harmadot, míg az érintett lakástulajdonosok a rájuk eső 33 százalékot - összesen 650 millió forintot - megtakarításaikból és hitelekből fedezték.

Jövőre újabb 71 lakóközösség részvételével folytatódnak a munkálatok. A beruházáshoz szükséges önkormányzati hozzájárulás meghaladja a 490 millió forintot. Ezzel párhuzamosan kibővítik a lakótömbök közti terek, járdák és parkok megújítási programját is. A város elsőként 40 milliót áldozott egy lakótömb által körbezárt területre.

Már dolgoznak az önkormányzat szakértői, hogy a jövő évtől kezdve uniós forrásból felújíthassák a város valamennyi régi lakóövezetének közterületeit. E program költsége várhatóan meghaladja az 1 milliárd forintot.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK