A K&H bank 2009 végére, a jelenlegi, mintegy 170-ről, 320-ra akarja növelni bankfiókjainak számát.

Magyarországon a bankok lakossági üzletága egyre nyereségesebbé vált az elmúlt években, ezért döntött úgy a K&H bank tulajdonosa, a KBC, hogy újabb fióknyitásokba kezd. A cég olyan ügyfeleket akar elérni, akiket eddig nem tudtak volna megfelelő színvonalon kiszolgálni. A K&H jelenleg, mintegy 500 ezer lakossági ügyfelet szolgál ki, ezt a számot szeretnék növelni kiterjedtebb fiókhálózattal - mondta Marko Voljc, a K&H Bank vezérigazgatója csütörtöki, budapesti sajtótéjékoztatóján.

A beruházások eredményeként az várják, hogy 30 ezer ügyfél jut majd egy fiókra, a jelenlegi 61 ezer helyett. A KBC bank a régió több országában is hasonló mértékű fejlesztésbe kezd, így Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában is.

A magyarországi fióknyitásokról a vezérigazgató azt mondta: egyelőre nincs eldöntve, hogy melyik évben  hányat nyitnak meg. A bank számára ugyanis ez egy tanulási folyamat lesz, menet közben döntenek majd a lépésekről. Az azonban biztos, hogy 2009 végére olyan városokban is meg akarnak jelenni, amelyeknek lakossága nem éri el a 20 ezret.

A magyar pénzintézetek többsége fióknyitási lázban ég . A 2004 és 2007 vége közötti három évben több mint negyedével, 1400 közelébe nő a tíz legnagyobb kereskedelmi bank fiókjainak száma. Terveik szerint hat hónapon belül 100-nál több új fiók kezdi meg működését.

Tavaly a tíz legnagyobb kereskedelmi bank 107 fiókot nyitott, 30-at Budapesten, 57-et vidéken. Legtöbb fiókkal - szám szerint 25-tel - a Raiffeisen Bank hálózata gyarapodott. Az Erste Bank 21, a CIB Bank 20 fiókkal bővítette hálózatát. Azóta az Erste Bank kettő, a CIB bank 1 fiókot nyitott.

A legtöbb, 437 fiókja továbbra is az OTP Banknak van. A fióknyitásoknak köszönhetően, a második legnagyobb, 162 tagú fiókhálózatot az Erste Bank alakított ki. Ezzel a másodikról a harmadik helyre szorította a K&H Bankot, amelynek 158 fiókja van. A Raiffeisen Bank 98, a CIB Bank 78, a Budapest Bank 65 fiókot üzemeltet jelenleg.