Oroszország kész engedélyezni a húsimportot

2006.12.12. 18:07

Oroszország kész már pénteken megkezdeni a 2007-re szóló húsbehozatali engedélyek kiadását, de csak azokra az EU-tagországokra vonatkozólag, amelyek kétoldalú garanciákat nyújtanak élelmiszerbiztonságának szavatolására - közölte az állat- és növény-egészségügyi felügyelet, a Roszszelhoznadzor vezetője.

"Készen állunk arra, hogy december 15-től megkezdjük a 2007-re szóló engedélyek kiadását az Európai Unióból Oroszországba irányuló húsimportra, de csak azokból a tagországokból, amelyek (az EU-orosz állat-egészségügyi memorandumot kiegészítő) kétoldalú jegyzőkönyveket írnak alá velünk, garanciákat nyújtva a szállítások veszélytelenségének szavatolására" - mondta Szergej Dankvert az Interfax hírügynökségnek.

Oroszország már korábban leállította húsimportját a - január elsejétől EU-taggá váló - Bulgáriából és Romániából, ahol veszélyes állatbetegségeket regisztráltak.

Oroszország a múlt hónapban az EU-ból származó húsimportjának teljes leállításával fenyegetőzött január elsejétől, mert szerinte Brüsszel nem tud kielégítő garanciákat adni arra nézve, hogy az esetleg ártalmas bolgár és román állati termékek a "határok lebontása" után nem juthatnak valamelyik jelenlegi tagországon keresztül az orosz piacra.

A Roszszelhoznadzor nem rejtette véka alá, hogy mindenekelőtt Lengyelországot és a balti államokat tartja lehetséges csempészcsatornának, utalva az orosz szándékok politikai hátterére.

A Roszszelhoznadzor elutasította azt az Európai Bizottság által javasolt megoldást, hogy az ő égisze alatt mind a 25 EU-tagország írjon alá az oroszországi szállítások veszélytelenségét garantáló dokumentumot - jelezte Dankvert.

"Mi nem írhatunk alá egy ilyen dokumentumot, hiszen tudjuk: nem mindegyik ország képes garantálni, hogy nem jut bolgár és román eredetű termék (rajta keresztül) a mi piacunkra". A Roszszelhoznadzor "ezért ragaszkodik ahhoz, hogy kétoldalú dokumentumokat írjon alá minden egyes EU-tagországgal, s így biztonsági garanciákhoz juthasson" - magyarázta Dankvert, érzékeltetve az EU sorainak megbontására irányuló orosz törekvést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK