Sokat drágultak a zöldségfélék

2006.12.13. 9:39

Közel 10 százalékkal nőtt az agrártermékek termelői ára 2006 októberéig. A drágulás első sorban a növényeknek tudható be miután az élő állatok, és a hústermékek átlag alatt drágultak.

Az agrártermékek termelőiár-szintje 9,9 százalékkal emelkedett január-októberben az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 16,5 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 3,9 százalékkal emelkedett.

A gabonafélék termelői átlagára 20,8 százalékkal nőtt a tavaly ilyenkor mért 21,5 százalékos csökkenéshez képest.

A zöldségfélék ára 15,7 százalékkal, a gyümölcsféléké 16,1 százalékkal emelkedett. A zöldségfélék közül a vöröshagyma és a petrezselyemgyökér ára nőtt a legnagyobb mértékben, 48,1 és 115,8 százalékkal, míg az uborka ára 1,3 százalékkal csökkent, a paradicsom ára pedig megközelítőleg változatlan maradt.

A gyümölcsfélék közül a szilva ára 30,5 százalékkal csökkent, az őszibaracké 8,7 százalékkal emelkedett. A borszőlő ára kimagaslóan, 33,3 százalékkal nőtt, miközben az étkezési szőlőé csak 8,7 százalékkal emelkedett.

A burgonya az idén 54,4 százalékkal drágult, az elmúlt év azonos időszakában mért 30,3 százalékos árcsökkenés után.

A vágóállatok termelői ára 2006. január-októberben 5,1 százalékkal növekedett, míg tavaly ugyanebben az időszakban 3,4 százalékkal emelkedett. Ezen belül a vágómarha és a vágósertés 15,8 és 7,1 százalékkal drágult, a vágóbaromfi ára viszont 0,6 százalékkal csökkent.

Az állati termékek ára 1,9 százalékkal emelkedett, ezen belül a tej termelői ára 0,9 százalékkal csökkent, a tyúktojás ára viszont 9,2 százalékkal nőtt 2005 első tíz hónapjához viszonyítva.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK