Több főiskola tart a bezárástól

2006.12.13. 9:53

Könnyen lehet, hogy a jövőre az iskolák között meginduló verseny miatt több felsőoktatási intézmény kénytelen lesz bezárni  kapuit. Ez leginkább a kisebb városok, mint például  Baja, Kalocsa, Szolnok, Dunaújváros, vagy Eger főiskoláit fenyegetik.

Túl sok pedagógust, jogászt és közgazdászt képeznek szerte az országban, a munkahelyek viszont megnézik, hogy az álláskereső milyen diplomával rendelkezik, így néhány egyetemi, főiskolai oklevél alig ér valamit - írja a Világgazdaság.

Néhány főiskola azonban nem rendelkezik sem elég felkészült oktatóval, sem elég jó képességű diákkal. Ráadásul olyan szakembereket képeznek, akikre nem igazán tart igényt a munkaerőpiac. A szaktárca viszont nem dönthet önkényesen az intézmények sorsáról. A felsőoktatási törvény olyan rendszert hozott létre, hogy a színvonal döntsön erről - mondta Bakos Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium főtanácsosa a lapnak. A kormány évente meghatároz egy keretszámot az államilag támogatott, felvehető létszámról. Megvizsgálják, hogy a legjobb felvételiket írók mely egyetemeket, főiskolákat, szakokat jelölték meg az első helyeken, és milyen pontszámot értek el. Az így a jelentkezők által többet választott intézmények jutnak több állami finanszírozású helyhez.

A többi egyetem és főiskola vagy kevesebb jelentkezővel indítja a szakokat, vagy többségében költségtérítéses hallgatókat vesz fel. Az intézmények kapacitásáról, amely az államilag támogatott és a költségtérítéses képzésben részt vevők számának összege, ugyanis nem a szaktárca, hanem a tulajdonos, illetve egy szempontrendszer alapján a regisztrációs központ dönt.

Bognár László, a közgazdászokat, kommunikációs szakembereket képző Dunaújvárosi Főiskola rektora szerint nem csak a minőség alapján dől majd el, kik maradhatnak talpon és kik nem. A rektor attól tart, hogy az intézkedés-sorozat igazi célja az, hogy a régi budapesti és a nagyvárosi centrumok éljék túl a változásokat, míg a többi vidéki intézményt a sorsára hagyják, holott ezeken a helyeken sokszor színvonalasabb képzés folyik.

Nagy lesz a verseny, és a változásokból azok az intézmények fognak profitálni, amelyeknek nagy hírnevük van, vagy megfelelő rugalmassággal tudják kezelni a kialakuló helyzetet - véli Meszlényi Rózsa. A kalocsai Tomori Pál Főiskola rektora jelenleg a legfontosabbnak azt tartja, hogy a változásokra gyorsan és megfelelő módon tudjanak reagálni, ezért kollégáival a középiskolákat járják, hogy személyes találkozások során szolgáljanak információkkal a leendő hallgatóknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK