Átlagosan 17 nap késés számlafizetéskor

2006.12.14. 7:37

Míg az EU legtöbb tagállamában javult a fizetési fegyelem, nálunk a két és fél évvel korábbinál is többet kell várni a számla kiegyenlítésére. A nemfizetők negyede 60 napnál is többet késik.

Tovább romlik a fizetési morál Magyarországon - állapítható meg az Intrum Justitia Európai Fizetési Kockázati Index tanulmányának Magyarországra vonatkozó részeiből - írja a Napi Gazdaság.

A felmérés szerint hazánk az új EU-tagállamok között egyedüliként mutat romlást a szállítói tartozások tekintetében a csatlakozás időpontjában tapasztaltakhoz képest.

Akkor, vagyis 2004 tavaszán a számlatartozásokat átlagosan 15,1 napos késedelemmel fizették ki a vevők, míg most a határidő lejárta után átlagosan 16,8 napig kell várni a leszállított áru, szolgáltatás ellenértékére.

A 60 napnál régebben lejárt követelések aránya a teljes lejárt követeléseken belül a két és fél évvel ezelőtti 17 százalékról 24 százalékra emelkedett. A cégek a behajthatatlan követelések miatt a leszámlázott összegek 2,9 százalékát kénytelenek leírni, szemben a 2004-es 2,3 százalékkal.

Magyarországon kívül Olaszországban, Finnországban és Portugáliában is növekedett a fizetési kockázat, míg e tekintetben a legjobb adatokról Belgium, Svájc és Lengyelország tud beszámolni, de Skócia, Anglia, Wales, Lettország, Németország és Spanyolország is pozitív adatokról adott számot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK