Éves összevetésben 1,9 százalékkal nőtt az infláció novemberben. Ez a szám kedvezőnemk tekinthető, ugyanis alatta marad az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos inflációs céljának. Az eurózóna éves inflációját ettől függetlenül 2 százalék fölé várják. A piac szerint az infláció kedvező alakulása, és a gazdasági növekedés fellendülése miatt az EKB várhatóan enyhít kamatpolitikáján.

Az euróövezetben novemberben az átlag szintjén nem változtak a fogyasztói árak, és 1,9 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly novemberben. Az Eurostat november végi előzetes becslés csak 1,8 százalékos tizenkét havi inflációt jelzett az euróövezetben.

Az eurózóna éves inflációs mutatója első alkalommal szeptemberben csökkent az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos célszáma alá. Azóta októberben 1,6, novemberben pedig 1,9 százalék volt a pénzromlás mértéke, éves összevetésben.

Az EKB az Unió gazdasági növekedésének gyorsulásával, és az olajárak csökkenésével magyarázza a kedvező inflációs adatot. A 2 százalék alatti számból sokan arra következtettek, hogy az EKB felhagy a további szigorítással, ennek ellenére a múlt heti ülésen 3,50 százalékra emelték az alapkamatot.

Tavaly december óta ötödször szigorított az európai jegybank, de az általános piaci meggyőződés továbbra is az, hogy az EKB ezentúl ritkítani fogja az emeléseket. Az elemzők többsége most már lassításra számít, mert az amerikai gazdasági növekedés hirtelen lefékeződése és a jövő évi németországi áfaemeléstől várt lassulás csökkenteni fogja a nyomást.