A felszámolás alatt tovább működik a Pápai Hús Zrt. Az üzemben már újraindult a vágás - mondta el dr. Varga Jenő, a felszámolási eljárás bíróság által kijelölt vezetője pénteki pápai tájékoztatóján.

A Pápai Hús ígérvényt kapott a jövő hétre 5000 feldolgozható sertésre, így tovább folyhat a termelés az üzemben - hangzott el a cég helyzetének ismertetésekor. A kijelölt felszámoló ígérete szerint nem lesz nagyarányú létszámleépítés, ha működőképes marad a gyár. Amennyiben a felszámolás ideje alatt is folyik a termelés, az növeli a vállalat értékét, mert a működő céget könnyebb értékesíteni, tehát ez mindenkinek közös érdeke.

A dolgozók nyugtalanok, de optimistán tekintenek a jövőbe, szeretnék, ha sikerülne megvalósítani a terveket - mondta az [origo] kérdésére Döbör János, a szakszervezet vezetője.

A Pápai Hús Zrt. a Carnex cégcsoport zászlóshajója. A gondok egy részét pontosan ez okozta - többször kellett kezességet vállalnia a csoport nehézségekkel küzdő tagjaiért - mondta a vállalat egy korábbi dolgozója az [origo]-nak. A hitelező bankok egyike "besokallt", és a többiek is sorban benyújtották igényüket. Ráadásul a decemberi időszak a húsiparban csúcsszezonnak számít, a termelés akadozása komoly kiesést okoz.

A Carnex cégcsoport a Pick mögött a második legnagyobb húsipari vállalat Magyarországon. A Pápai Hús Rt. 18,2 milliárd, a Borsi Hús Rt. 15,6 milliárd, a Falcotrade Rt. 12 milliárdos árbevételt ért el tavaly.

A magyar húsipar versenyképességi gondokkal küzd, elemzők szerint tovább folytatódhat a koncentráció. Gondot okoz az import és a feketegazdaság, az élelmiszer-vizsgálati díj pedig meghaladja az európai átlag dupláját. A megszorítások visszavethetik a hazai piacot, miközben a bérkiadások tovább nőnek. A Pápai Hús tehát nehéz viszonyok között várja az új tulajdonosait.