A jövő év elejétől emelkednek a Magyar Posta által továbbított küldemények díjai - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) hétfőn. A 30 grammos szabványlevelek ára 62 forintra, az 50 grammos küldemények ára 90 forintra drágul.

A gazdasági tárca a Pénzügyminisztériummal egyetértésben határozta meg a Magyar Posta Zrt. által továbbított küldemények legmagasabb hatósági díját 2007. január 1-jétől - áll a GKM közleményében. A nem hatósági díjas postai szolgáltatások jövő évi díjait még nem közölte a posta.

Az 50 grammos küldeményekért jövőre 90 forintot, a 30 grammos szabványlevelekért 62 forintot kell fizetni. Az elsőbbségi levelek kézbesítési díja 30 grammos kategóriában 95 forintra, 50 grammos küldemények esetében pedig 135 forintra emelkedik.

Az idén január elsején a hatósági áras postai szolgáltatások díjai átlagosan 1 százalékkal emelkedtek. Az elsőbbségi levelek, levelezőlapok díja nem változott, miközben 4-5 százalékkal nőtt a nem elsőbbségi levelek, levelezőlapok, hivatalos iratok díja. A levél, levelezőlap díja 30 grammig 52 forintra, 50 grammig 75 forintra, a hivatalos irat díja 210 forintra nőtt az idén január elsején.

A fenntartott - csak a Magyar Posta által végezhető - szolgáltatások körébe tartozó küldemények feladásával és kézbesítésével összefüggő nyomtatványokért és egyéb kezelési kellékekért - a postai értékcikk kivételével - különdíj nem számítható fel.

A postai szolgáltatások részletes díjszabását a Magyar Posta valamennyi postahivatalban kifüggesztett tájékoztatója ismerteti. A rendelet a 2006. december 15-i Magyar Közlönyben olvasható.