Változatlan maradt a diákhitel 9,5 százalékos kamata az általános kamatszint-emelkedés és a Diákhitel Központ költség-növekedése ellenére - írja a Napi Gazdaság.

A Diákhitel Központ (DK) forrásköltsége az elmúlt félév során a korábbi 5,8 százalékról 6,05 százalékra emelkedett. A kamatban szereplő kockázati prémium összegét a független kockázatbecslő egy egész tanévre adja meg. A nyáron megállapított 1,82 százalékos szinthez így nem nyúlhatott a DK. Ahhoz, hogy a kamatszintben ne kelljen érvényesíteni a 25 bázisponttal magasabb forrásköltséget, a DK-nak a működésiköltség-szintet kellett negyed százalékponttal mérsékelnie.

A tanévben csaknem 20 ezer új hiteligénylő csatlakozott a rendszerhez; ez tette lehetővé a költség csökkentését - közölte Őri András, a DK szóvivője. Az emelkedő kamatkörnyezetben az optimális adósságszerkezet elérése céljából a DK meglehetősen visszafogta soros, immár 4. kötvényprogramját. A 30 milliárd forintos keretösszegéből az október 3-ai első kibocsátáskor 7 milliárd forint értékű papírt vásároltak meg a befektetők, a következő kibocsátásra vélhetően majd csak március elején kerül sor. Ennek oka, hogy a DK március 14-én utal először a második félévben hitelt igénylő hallgatóknak.

A szemeszterkezdő utalások a legnagyobbak - októberben 8,362 milliárd forint volt -, mivel az igénylők zöme egy összegben kéri a tanulmányi félévre szóló hitelt. A központ jövő évi készenlétihitel-nyújtóját, akinek - állami készfizető kezességvállalás mellett - 2007. augusztus 31-éig 10 milliárd forint összegű kölcsönkeretet kell biztosítania a DK számára december 22-én hirdetik ki. Az összeget 2007. augusztus 31. és 2008. január 2. között várhatóan még további maximum 5 milliárd forint egészít ki.