A januártól életbe lépő adóváltozások számos kedvezményt hátrányosan érintenek. Egyes támogatások mértéke azonban emelkedik - írja a Napi Gazdaság.

Az idei karácsony és a rákövetkező nap az utolsó lehetőség sulinetes számítógép-vásárlásra - január elsejével ugyanis búcsúzik a népszerű adókedvezmény. Igaz, a program feltételei korábban is szigorodtak, idén már csak a megvásárolt számítógép vagy laptop értékének 50 százalékával, legfeljebb pedig 60 ezer forinttal csökkent az adóaalap.

Nincs többé kedvezményes lakáshitel sem. A január elseje után megkötött szerződéseknél, illetve amelyeknél idén nem kezdődik meg a törlesztés, már nem vehető igénybe adókedvezmény a lakáshitel törlesztéséhez. A korábban szerzett jogosultság változatlan feltételek mellett öt évig érvényben marad. Az éves törlesztőrészlet 40 százaléka igényelhető vissza új lakás vásárlása esetén, használt lakásnál vagy lakásbővítésnél, felújításnál pedig 30 százalék, a maximum évi 120 ezer forint.

Jövőre több esetben módosul a kedvezmények igénybevételének jövedelmi korlátja. Felsőoktatási tandíjkedvezményt, valamint élet- és nyugdíj-biztosítási kedvezményt csak 3,4 millió forint éves jövedelem alatt lehet igénybe venni, legfeljebb évi 100 ezer forint értékben.

A családi pótlék 2007-ben az infláció várható mértékével, 6,2 százalékkal emelkedik. Egy-egy gyermek után legalább 700 forinttal többet kapnak havonta a családok, míg a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek esetében 1300-1400 forint a növekedés.

Jelentősen emelkedik az üdülési csekkek összértéke 2007-ben, szűkül ugyanakkor a felhasználhatóság és a jogosultak köre is. Hat területen - üdülés, pihenés, kikapcsolódás, betegség-megelőzés, egészségmegőrzés és szabadidősport - használható fel az üdülési csekk. További szigorítás, hogy a munkáltató ezentúl csak munkavállalójának, azzal közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának, valamint tőle nyugdíjba ment magánszemélynek adhat üdülési csekket.