Balkánivá válik a CEFTA

2006.12.19. 17:57

A Közép-európai Szabadkereskedelmi Egyezmény (CEFTA) új tagokkal való bővítéséről írtak alá megállapodást kedden Bukarestben az érintett, főként balkáni országok képviselői. A bővítéstől azt remélik, hogy növekszik a gazdasági együttműködés a dél-európai térségben és több külföldi tőke áramlik a régióba. Az egyezmény várhatóan 2007. május 1-jén lép életbe.

A CEFTA tagja jelenleg Bulgária, Románia - a két ország a jövő évi uniós csatlakozással kiválik a szervezetből -, valamint Horvátország és Macedónia. A keddi megállapodás értelmében a szabadkereskedelmi egyezményt kiterjesztik Albániára, Bosznia-Hercegovinára, a Moldovai Köztársaságra, Szerbia-Montenegróra, valamint Koszovóra.

A várakozások szerint az érintett országok közötti kereskedelem 90 százalékban akadályoktól mentesen bonyolódna le, az ipari termékeket érintően teljesen szabadon, a mezőgazdasági terményekre vonatkozóan részlegesen. A Világbank számítása szerint a Balkán nyugati és keleti része közötti külkereskedelem a CEFTA-bővülés révén a háromszorosára emelkedhet, a nyugat-balkáni országok között pedig megduplázódhat.

Az új szabadkereskedelmi megállapodás 31 kétoldalú megállapodást vált majd fel, ami nemcsak a kereskedelmi szabályok egyszerűsödését jelenti, de azt is, hogy a 29 milliós térség nagyobb vonzerőt gyakorol majd a külföldi befektetőkre. Tavaly a régió országaiba 10 milliárd eurónyi tőke irányult, azonban szinte kizárólag csak Horvátországba, Bulgáriába és Romániába.

KAPCSOLÓDÓ CIKK