A munkaadók nélkül egyezkedne a kormány

2006.12.20. 9:34

Kihagyná a munkaadókat a béralkuból a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a Világgazdaság értesülései szerint. Amennyiben az OÉT megállapodás mégsem születik meg, a munkáltatókra igen kemény alkuk várnak az ágazati tárgyalásoknál.

A munkáltatók nélkül folytatná a kormány a lassan két hónapja egy helyben járó OÉT-egyezkedést a minimális bérajánlásról. A Világgazdaság értesülései szerint a kormány az eddigieknél magasabb, 8,4-8,9 százalékos emelést javasol, amelyet egyes munkavállaló szervezetek el is fogadnának.

Az OÉT-ben eddig a szakszervezetek - tekintettel a 2007-ben várható megszorításokra - 13-15 százalékos béremelést szerettek volna elérni. A munkaadók - szintén a megszorításokra hivatkozva - csak 3,5-6 százalékot ajánlottak, és nem emelnék külön a szakképzett minimálbért. A kormány korábbi javaslata 6-6,5 százalék volt, ez azonban egyik félnek sem felelt meg.

A tárgyalások lassan két hónapja megrekedtek, az alkudozás időközben ágazati szinten is megindult. A kormány javaslata főleg azokat a munkaadókat érintheti érzékenyen, akik már kisebb mértékű emelésről kezdtek tárgyalni.

Az állami cégek alkalmazottai, az ágazati megállapodás mellett mindenképpen az OÉT-egyezményt tekintik irányadónak a tárgyalásokkor, ezért volna szükség központi megállapodásra. Négy vasutas-szakszervezet például országos sztrájkra készül, ha január 10-ig nem sikerül megállapodniuk a MÁV-val a jövő évi bérekről. Ezek az érdekképviseletek 20 százalékos bruttó keresetnövekedést követelnek, így korántsem lesz érdekük a mai OÉT-ülés során elfogadni a kormány ennél alacsonyabb javaslatát.

Az idei országos béralku nagy tanulsága, hogy az ágazati érdekek nem szoríthatják háttérbe az országos egyezséget, akkor sem, ha jogos a félelem, hogy a túlzott béremelések miatt egyes szektorok ellehetetlenülnek, munkahelyek szűnnek meg. A jelenlegi helyzet elkerülhető lett volna, ha a kormány minden oldalról ösztönzi a kollektív szerződéskötést, s ezek még év közben megszületnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK