Románia és Bulgária európai uniós taggá válásával 2007 január elsejétől megváltoznak a Románia felől Magyarországra érkezőkre vonatkozó cigaretta-behozatali szabályok: a mennyiségi korlát nem változik, a vámfizetési kötelezettség azonban módosul.

Magyarország 2009 végéig fenntartja a dohánygyártmányokra vonatkozó mennyiségi korlátokat az Európai Unióhoz januárban csatlakozó Romániával és Bulgáriával szemben - közölte Márkus András, a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) Dél-Alföldi Regionális Parancsnokságának vezetője csütörtökön.

A két ország haladékot kért és kapott az uniótól a dohánytermékek jövedéki adó minimumának megemelésére. Ezzel együtt a tagországoknak lehetőségük van korlátozások bevezetésére, miként Ausztria is korlátozza a Magyarországról bevihető dohánytermék mennyiségét - mondta Márkus András.

A határon az utasoknak nyilatkozniuk kell az általuk hozott cigaretta mennyiségéről. A jövedéki adóteher nélkül behozható cigaretta mennyisége továbbra is 200 szál (1 karton) lesz, a hatályos szabályozás szerint ez a kedvezmény is csak a 17. évüket betöltött személyekre vonatkozik (a 17 év alatti személyeknek a 200 szál alatti mennyiségről is nyilatkozniuk kell, és meg kell fizetniük az adót).  Minderről tájékoztató táblákat helyeznek el a határon - ismertette.

A 200 szál feletti mennyiségre - mivel Románia és Bulgária 2007-ben már az EU tagállama - vámterhet fizetni nem kell, de a jövedéki adóterhet a helyszínen le kell róni, mert ellenkező esetben a vámhivatal a dohányterméket visszatartja. Ha valaki nem jelenti be az árut, jövedéki jogsértést követ el, amelynek alapbüntetése legkevesebb 20 ezer forint. A szankciót a cigaretta mennyisége és adótartalmának szorzata alapján számolják ki, nincs felső határ. Továbbra is érvényben van, hogy az autóval érkező szabálysértő járművét a büntetés kifizetéséig lefoglalják - ismertette.

Január elsejétől Nagylakon és Gyulán nem csak jövedéki ellenőrzés lesz, hanem vámudvart, vámkezelő helyet is működtetnek. Nagylakon 2006-ban eddig 2340 vámkezelést kértek, Gyulán 2400-at - mondta Márkus András. Hozzátette: a vámhatár leépítése mellett a schengeni határ tovább működik; a 246 kilométeres szakaszt a magyar és a román határőrség együtt ellenőrzi. A VPOP munkatársai változatlanul dolgoznak a kiszombori, nagylaki, battonyai, lökösházi, gyulai és mélykeréki határátkelőhelyeken, ahol jövedéki ellenőrzést végeznek.

Az idén a román határátkelőhelyeken 3 millió szál cigarettát foglaltak le, a régióban összesen 4,3 milliót.