Egy fokozattal leminősítette, de az elsőrendű kockázati kategóriában hagyta Magyarország szuverén adósosztályzatát pénteken a Moody's Investors Service. Az új besorolás "A2" - stabil kilátással - az eddigi "A1" helyett.

Jonathan Schiffer, a Moody's alelnöke a döntéssel együtt kiadott közleményben úgy fogalmaz: "míg a hitelminősítési lépés azt a véleményünket tükrözi, hogy Magyarország szuverén hitelminősítése romlott, az ország továbbra is magas (kedvező) minősítéssel rendelkezik a feltörekvő piaci univerzumban". Az alelnök hozzáteszi: "bár a jelenlegi kormány kiigazító csomagja elismerésre méltó és hosszú távú kihatású, az általa kitűzött célok nem fognak maradéktalanul teljesülni".

Pénteken délután már gyér részvétel mellett érte a piacokat a leminősítés híre. A 16 órai bejelentés előtt valamivel 252,50/60 forinton jegyezték az eurót, utána 253,50/60 forintra ugrott az uniós valuta kurzusa.

A piacokat valószínűleg nem lepi meg az október óta lebegtetett visszaminősítés, a valódi reakcióra azonban csak az ünnepek után lehet számítani - mondták kereskedők. Az is elképzelhető, hogy a piac reakciója a megkönnyebbülés lesz. Egy kockázati tényezővel kevesebb lesz azzal, hogy a Moody's lépett, és nem két, hanem csak egy fokkal rontott az osztályzaton. A bejelentés időzítése is tapintatra utal, a lehető legkevesebb kárt okozza a magyar valutának a több napos ünnep előtt - vélik kereskedők.

A Moody's-leminősítés előtt alig egy nappal a Standard & Poor's negatívról stabilra javította vissza a magyar adósosztályzat kilátását. Itt azonban a magyar besorolás - közepes befektetői "BBB plusz" - két fokozattal gyengébb a Moody's által érvényben tartott új osztályzatnál is.

[origo]/MTI