Készül a lakáskódex

Az [origo] egyebek mellett arról érdeklődött az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzati és lakásügyi szakállamtitkárságán, hogy remélhető-e a piaci szereplők által szorgalmazott ingatlanszakmai törvény megalkotása.

Csider László, a lakásügyi titkárság vezetője arról tájékoztatott, hogy folyik a lakáskódex előkészítése, ami a lakásüggyel kapcsolatos törvények rendszerbe foglalását jelenti. Ez egyesítené és összehangolná a lakástörvény, a lakásszövetkezeti törvény és a társasházi törvény rendelkezéseit.

Csider László ezenkívül a lakásügyi titkárság előtt álló stratégiai jelentőségű feladatnak nevezte a pályázati rendszer felülvizsgálatát. A panelprogram tapasztalatainak elemzése után növelni kell annak hatékonyságát, és össze kell hangolni az EU pályázati rendszerével.

További fontos cél annak a - koncepcióváltást jelentő - elvnek az érvényre juttatása, hogy az állam ne a lakásszerzést, hanem a lakhatást támogassa. A lakbértámogatás jogosultságának szélesítése azért lenne fontos, mert így a tulajdonlás vagy bérlés kérdése a családok számára összehasonlítható alternatíva lehet.

A bérlakásszektor fejlesztését szolgálja, az egészében még nem elfogadott bérlakásprogram első eleme: a Magyar Fejlesztési Bank önkormányzatoknak nyújtott, 25 éves futamidejű, alacsony kamatozású hitele, amelyet az önkormányzatok bármilyen bérlakásteremtő programra felhasználhatnak. A hitelprogram tavasz óta létezik, vélhetően mostantól fog igazán beindulni.

Ugyancsak a bérlakásépítés ösztönzése szempontjából kellene kiszélesíteni a lakbértámogatásra jogosultak körét. Amennyiben a mostaninál szélesebb rétegek számára lenne elérhető, az biztos keresletet teremtene a vállalkozói vagy önkormányzati hátterű beruházásoknak - fejtette ki Csider László, hozzátéve, hogy ez ügyben a kormány konkrét programja még nem ismert, de a szociális tárca is foglalkozik a témával.

A szokásosnál feltehetően több lakáshitel fog bedőlni az elkövetkező időszakban, ezért hasznos volna egy bérlakásalap létrehozása is, amely árverezések esetén léphetne közbe, kilakoltatás helyett hosszú távú bérleti szerződést kínálva az addigi tulajdonosnak - említette Csider László.

A lakáslízing látványos fejlődés előtt áll

Idén fennmaradt a kereslet az új lakásokra, egyebek mellett a kamatadó hatására, illetve amiatt, hogy a fejlesztési költségek növekedése miatt hamarosan áremelkedés várható - állapította meg Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Az irodapiacról szólva elmondta: ezen a területen nem látszik visszaesés, továbbra is erős a kereslet. A kínálat folyamatosan élénkül, stagnáló díjak mellett emelkedik az üresedési ráta. A jövő év feltehetően a fejlesztési aktivitás csúcspontja lesz, fókuszban a Váci úttal, a millenniumi városnegyeddel és a Hungária körúttal.

A főtitkár szerint az üzlethelyiségek piacán valószínű a legnagyobb verseny, valamennyi méretkategóriában. A strip mallok sikeres piaci bevezetése után bővülésre lehet számítani, és újabb hagyományos bevásárlóközpontokra is készülhetnek. A "vissza a Belvárosba" folyamat eredményeképpen azonban a főváros központi részein tartósan erős kereslet mellett, esetenként kiemelkedő árszint érhető el.

Lévai Gábor hozzátette, 2007-ben már egyértelműen érezhető lesz a megszorítások hatása. Ez kedvez az olyan finanszírozási lehetőségeknek, mint a lakáslízing, ami a magyar piac egyedi "találmányának" nevezhető, hiszen Európában, ebben a formában sehol sem létezik. A látványos fejlődés mellett szól az is, hogy több piaci szereplő csak 2006 második felében jelent meg.

Galambos Péter