Magyarországon a háztartások átlagosan 3 alkalommal használják hetente a mosógépet. Vagyis egyáltalán nem mindegy, milyen víz- és energia-fogyasztású mosógép van a háztartásban. A mosógép által felvett energia 80-90 százaléka a vízmelegítésre megy el. Míg a régebbi készülékek, egy teljes mosáshoz 140 liter vizet is elhasználhatnak, a mai berendezések ennek gyakran harmadával is megelégszenek. Hasonló a helyzet a villamosenergia-fogyasztást tekintve.

Sok magyar háztartásban működik még ma is 15-20 éves Hajdu Minimat mosógép, amely nem túl nagy mérete ellenére egy mosáshoz úgy 120 liter vizet, és 2-2,5 kilowatt villamos energiát használ el. A korszerű gépek ezzel szemben már mindössze 40-60 liter víz-, és 1 kilowattóra alatti villamosenergia-fogyasztással is beérik. Ebben a kategóriában egy modern, A energia osztályú berendezés 5 év alatt behozza az árát. Egy B energiaosztályú mosógép 17 százalékkal, egy C osztályú pedig 30 százalékkal több villamos energiát fogyaszt, mint az A osztályba tartozó társuk.

A háztartásigép-gyártókat tömörítő CECED 2007 első felében, mosógépekre vonatkozó csereakciót ír ki, majd az év hátralevő részében további 1-2 hasonló akció várható - mondta Mészáros Fanni, az egyesülés ügyvezetője az [origo]-nak.

A villamos energiáról

A lakossági villamos energia jelenlegi ára áfával 37,68 forint kilowattóránként. Az úgynevezett "B" lakossági vezérelt, külön mért villamos energia ("éjszakai áram") ára csak 21,24 forint, ezt azonban csupán villanybojler és fűtés üzemeltetéséhez lehet felhasználni. Az éjszakai áramhoz külön mérőórát kell igényelni a szolgáltatónál, amelynek összköltsége, szereléssel 70-80 ezer forint körül van. A szolgáltató naponta legalább 8 óra időtartamban köteles éjszakai áramot szolgáltatni, ám ezt nem egy részletben, hanem megszakításokkal, változó időközönként teszi.