A Szabadság híd lesz az első fővárosi híd, amelyet 1984 óta felújítanak. Az önkormányzat pályázatot írt ki a kivitelezésre, amelynek összköltségét közel 5 milliárd forintra értékelik.

Nyílt közbeszerzési eljárást írt ki a Szabadság híd felújítására a fővárosi önkormányzat. A hidat eredetileg 2007 januárjában zárták volna le, a 4-es metró Fővám téri állomásának építése miatt azonban erre várhatóan csak augusztusban kerül sor - írja a Napi Gazdaság.

A kivitelezés a híd teljes felújítására, műemléki helyreállítására és az ivóvízvezetékek cseréjére szól, a 4-es metró építéséhez kapcsolódó felszíni rendezési munkákkal együtt. A 335 méter hosszú és 5630 négyzetméter felületű hídon megújul az aszfaltburkolat, a villamospálya és a felső vezeték, a vasbeton pálya- és járdalemez, valamint a hídkorlát. A rekonstrukció keretében elvégzik az acélszerkezetek két évtizedre szóló teljes korrózióvédelmét, kijavítják a pilléreket, a hídfőket és külön beruházás keretében megújul a köz- és díszvilágítás is.

A főváros 4,88 milliárd forintra becsüli a legutóbb 25 éve rendbe tett híd felújításának teljes költségét, a munkák egy évet vehetnek igénybe. A hídfelújítást az önkormányzat, az ivóvízvezeték cseréjét a Fővárosi Vízművek Zrt. finanszírozza. A kivitelezési ajánlatokat 2007. február 12-éig lehet benyújtani az önkormányzathoz. A felújított Szabadság híd átadása valószínűleg átcsúszik 2008-ra.

A Lágymányosi hídon kívül Budapest összes hídja rekonstrukcióra szorul, a legrosszabb állapotban az utoljára 1978-ban felújított Margit híd van.