Jobb a vártnál a folyó fizetési mérleg hiánya

2006.12.29. 9:14

Alacsonyabb az elemzői várakozásoknál a folyó fizetési mérleg hiánya a harmadik negyedévben. Az MNB közlése szerint 1,129 milliárd forint volt a folyó fizetési mérleg hiánya az adott időszakban. Tavaly ez a deficit 1,840 milliárd euró volt.

A folyó fizetési mérleg hiánya 1,129 milliárd euró volt az idén a harmadik negyedévben, szezonális hatásoktól megtisztítva 1,209 milliárd euró - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az előzetes adatok alapján, s ez kevesebb, a piaci várakozásoknál.

Piaci elemzők 1,46-1,48 milliárd euró összegű folyó fizetési mérleghiányt vártak 2006 harmadik negyedévére, az év egészére 6,3-6,4 milliárd euró deficitet prognosztizálnak. Az első háromnegyedév összesített hiánya - a korrigált korábbi adatok figyelembevételével - 4,062 milliárd euró, az első negyedévben a hiány 1,451 milliárd, a másodikban 1,482 milliárd euró volt.

Tavaly a harmadik negyedévben - a korrigált adatok alapján - a folyó mérleg 1,840 milliárd euró deficittel zárt, az éves hiány 6,002 milliárd euró volt.

Elemzői vélemények

A folyó fizetési mérleg idei hiánya a vártnál kedvezőbb harmadik negyedévi adat után 5,5-6,0 milliárd euró deficittel zárhat szemben a korábban prognosztizált 6,3 milliárdos hiánnyal - mondták az MTI által megkérdezett elemzők, akik jövőre további 0,8-1 milliárd eurós javulásra számítanak.

"A vártnál jobb harmadik negyedévi folyó fizetési mérleg adat után a negyedik negyedévre 1,5 milliárd euró összegű hiányt várok, 2006 egészére 5,5 milliárd eurót - mondta Forián Szabó Gergely. A Pioneer Alapkezelő vezető elemzője szerint az enyhe időjárás miatt a negyedik negyedévi energiaszámla a vártnál kisebb lehet, a kérdés az, hogy az erős karácsonyi forgalom miatti készletfogyás újratöltése hogyan jelenik meg az importszámlán.

A kereskedelmi mérleg 2006 első kilenc hónapjában 632 millió euró behozatali többletet mutatott, szemben a bázisadat 1,1 milliárd euró összegű deficitjével, s várhatóan ez a javuló trend folytatódik - emelte ki az elemző. "Ugyanakkor, ha alulról, a pénzügyi számlák alapján nézzük a nettó finanszírozási képesség alakulását, akkor még mindig a GDP 7,5 százalékánál nagyobb hiánymutatót láthatunk, ami abból adódik, hogy a KSH által felmért importszámlákon túl az MNB további 1,1-1,2 milliárd euró összegű importszámlát vélelmez" - magyarázta Forián Szabó Gergely.

A külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség összege, amely jelenleg mínusz 3,7 milliárd euró, az év végére elérheti az 5,5 milliárd euró hiányt, s ennek 33-40 százalékát fedezheti a beáramló működő tőke - jelezte a Pioneer Alapkezelő elemzője.

Hasonló, 40 százalékos fedezettségi mutatót vár Heim Péter is. Az Aegon Magyarország vezető elemzője az első kilenc hónapban beáramló, illetve itthon maradó 1,9 milliárd eurót igen biztató jelnek minősíti.

A folyó fizetési mérlegen belül a kereskedelmi mérlegben várható drasztikus javulás, így jövőre a passzívum 1 milliárd euróra szűkülhet, s 2008-ban akár nullszaldó, esetleg egy pici aktívum alakulhat ki - fogalmazott Heim Péter. Mindez azt jelenti, hogy egyre kisebb hiányt kell finanszírozni - tette hozzá az elemző, aki úgy véli, hogy 2006-ban a folyó fizetés mérleg 6 milliárd euró deficittel zár, jövőre pedig 5 milliárd euróra mérséklődhet a hiány. Ez azt is jelenti, hogy a GDP arányában jövőre a folyó fizetési mérleg deficitje 5,5 százalékra, 2008-ban pedig 4 százalékra csökken - jelezte Heim Péter.

Az elemzők rámutattak arra is, hogy az Európai Unióból érkező összegek javíthatják a folyó fizetési mérleget, a kérdés az, hogy a jövő évi startnál milyen sebességben "indul" a magyar gazdaság, a brüsszeli pénzek lehívását tekintve.