Aláírta a gázalkut Minszk és Moszkva

2006.12.31. 23:21

Megoldódott az orosz-fehérorosz gázvita: a minszki miniszterelnök szilveszter estéjén Moszkvába utazott, ahol aláírta a megállapodást. A két állam vitája több európai ország gázellátását veszélyeztette. A megállapodás szerint Fehéroroszország 2007-ben 100 dollárt fizet ezer köbméter gázért.

Szilveszter éjfél előtt aláírták az orosz-fehérorosz gázmegállapodást Moszkvában: így az orosz Gazprom folytatja fehéroroszországi szállításait, az európai fogyasztók pedig megmenekülnek az esetleges ellátási zavaroktól.

A megállapodás aláírása után Alekszej Miller, az állami ellenőrzésű orosz monopólium vezérigazgatója, Szjarhej Szidorszki fehérorosz miniszterelnök társaságában bejelentette: Fehéroroszország 2007-ben ezer köbméterenként 100 dollárért kapja az orosz gázt, ami újabb öt dolláros engedmény a Gazprom keddi, végsőnek minősített ajánlatához képest. Ezután a gázár évről évre emelkedik "egy olyan árképlet szerint, amely az európai piachoz kötődik". A gázár 2011-re éri el az európai árszínvonalat.

A megállapodás értelmében a Gazprom 2,5 milliárd dollárért megveszi Beltransgaz fehérorosz nemzeti vezetéküzemeltető felét, négy éven át egyenlő részletekben fizetve ki az árát. Végül a Gazprom ezer köbméterenként és száz kilométerenként 1,45 dolláros tranzitdíjat fizet Fehéroroszországnak (a jelenlegi 0,75 dollár helyett) a Beltransgaz hálózatán keresztül Európába küldött orosz gáz után, s ez a tarifa 5 évig érvényben marad.

A kompromisszumos megállapodással a Gazprom, amelynek hírnevét az európai gázellátásban zavarokat okozó egy évvel ezelőtti ukrajnai csapelzárás alaposan megtépázta, most megmenekült a "gázfegyver" agresszív alkalmazásának vádjától.

Szidorszki ugyanakkor nagyon kedvezőtlennek minősítette a megállapodást, hiszen Minszk eddig 46,68 dollárt fizetett csupán az orosz gáz ezer köbméteréért. Aljakszandr Lukasenka elszigetelt rezsimje, nyilvánvalóan felmérte: nem várhatja, hogy az európaiak vele szemben is éppoly elnézőek lesznek, mint egy esztendeje az orosz gázt dézsmáló nyugatbarát ukrán kormánnyal szemben voltak - vélték moszkvai megfigyelők.

Szidorszki közöülte, tárgyalni akar orosz kollégájával, Mihail Fradkovval a Fehéroroszországban finomított olajtermékek nyugati exportjára kivetett vám Oroszországgal való megfelezéséről a vámuniós séma keretében. Minszk ezzel el akarja kerülni az orosz olaj fehéroroszországi kivitelére bejelentett vámot. Oroszország korábban a Fehéroszországban készült olajtermékek exportvámjának 85 százalékára tartott igényt.

A két ország küldöttsége előzőleg lázasan igyekezett megoldnai az orosz-fehérorosz gázkonfliktust vasárnap az orosz gázipari monopólium, a Gazprom székházában. A vita Moszkva és Minszk között azt követően alakult ki, hogy a Gazprom a 2006-ban a Fehéroroszországtól ezer köbméterenként kért 47 dolláros árat 2007-re 200 dollárra akarta emelni. Minszk ezt nem volt hajnalndó elfogadni, az orosz gázipari óriás ezért azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a szállításokat, és figyelmeztette három európai vevőjét: a vita miatt veszélybe kerülhet az ő gázellátásuk is.

A Gazprom végül 105 dollárra mérsékelte igényét, és további könnyítésként felvetette, hogy elég csak 75 dollárt fizetnie Minszknek, a fennmaradó összeget pedig a Beltransgaz fehérorosz elosztócég résztvényeivel törleszthetné.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK