Az új kormányzati negyed építése miatt értékesíteni kívánt ingatlanok értékbecslésével megbízott cég vezetője szerint nem lesz jelentős az eltérés az előzetesen jelzett 100 milliárd forinthoz képest. Nehézséget csak a honvédségi épületek jelentenek.

Az értékesítésre szánt, kiemelt kormányzati ingatlanok közül sok iránt már most jelentős az érdeklődés - mondta Barna István, a 250 millió forintnál értékesebb kormányzati ingatlanok értékbecslésével megbízott konzorcium tagja, az Immo-Bill Rt. vezérigazgatója az MTI-nek.

Az Immo-Bill Rt. és a Reorg Rt. alkotta konzorcium a kincstári vagyoni igazgatóság pályázatán nyerte el a Magyar Állam tulajdonában álló, a kincstári vagyonkörbe tartozó, 50 darab (plusz/mínusz 20 százalék), bruttó 250 millió forintnál értékesebb ingatlan forgalmi értékbecslésének feladatát. A konzorcium tavaly ősszel kezdte meg az épületek felmérését.

A vezérigazgató közölte: a konzorcium folyamatosan juttatja el a dokumentációkat az épületek vagyonkezelőjének, a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak. A vizsgált kormányzati ingatlanok közül a 30 fővárosi értékére vonatkozó, az adott épületet érintő műemléki és egyéb szabályozásokat és tulajdoni állapotokat ismertető, egyenként 40-50 oldalas dokumentumok még januárban teljesen elkészülnek.

Barna István elmondta: a 30 fővárosi kormányzati ingatlan összértéke, az előre jelzett 100 milliárd forinthoz képest nem változik jelentősen. "Kapitális különbség nem lesz" - fogalmazott, hozzátéve, hogy még mintegy 3-4 ingatlan dokumentációja hiányzik.

A hiányzó honvédségi ingatlanok esetében a "titkos részekbe" bejutási engedélyek okoznak problémát - ismertette Barna István. Kitért arra is, hogy a konzorcium a hozamelvű vizsgálatot tartja szem előtt, azaz nemcsak az ingatlan elhelyezését és műszaki értékét figyeli, hanem egy irodaház esetében például a lehetséges bérleti díjakat is.

Barna István az MTI-nek korábban elmondta: az értékelés keretében, egyebek mellett a városrendezési szabályokat, az épületek fizikai kondícióját, a végzett felújításokat és ezeknek az ingatlan értékére gyakorolt hatását, a parkoló-, illetve garázskialakítási lehetőségeket vizsgálják.

Emellett ismertetik a műemléki korlátozásokat, valamint a funkciók megváltoztatásához szükséges engedélyeket. A KVI-nek készített dokumentációban leírják azt is, hogy az ingatlant milyen célra érdemes használni, és mely befektetői csoport érdeklődésére tarthat számot.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2006 júniusában jelentette be, hogy a csökkenő létszámú államapparátust a jelenlegi, csaknem 350 ezer négyzetméter helyett, egy magántőkéből felépülő új kormányzati negyedben, 160-200 ezer négyzetméteren helyezik el. A minisztériumok és hivatalok mai épületeit eladják, ennek előkészítését szolgálja a mostani értékbecslés.