Erős riválisa támad a Magyar Telekomnak

2007.01.09. 14:45

Egyesül Magyarország két vezető alternatív távközlési szolgáltatója, az Invitel és a HTCC. Az új szolgáltató országos piaci részesedése várhatóan megközelíti a 20 százalékot.

A Hungarotelt és a PanTelt birtokló Hungarian Telephone and Cable Corp. (HTCC) megállapodot Magyarország második legnagyobb vezetékes távközlési szolgáltatója, az Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt. felvásárlásáról - derül ki a cégnek az [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.

A megállapodás értelmében a HTCC megvásárolja a Matel NV 100 százalékát, ezáltal közvetett úton megszerzi az Invitel részvényeinek 99,98 százalékát. A vételár a záráskori hitelállomány átvállalásának beszámításával összesen 470 millió eurót tesz ki.

Az ellenérték készpénzben teljesítendő, ez egyrészt új hitelfelvételből, másrészt az Invitel jelenlegi vezetősége egyes tagjai részére - az Invitelben birtokolt részvényeik egy részének ellenértékeként - kibocsátott, legföljebb 1,1 millió darab új HTCC-részvényből áll össze.

Az új, közös szolgáltató országos piaci részesedése várhatóan megközelíti a 20 százalékot, és a kijelölt 54 magyarországi szolgáltatási körzet közül 14-ben meghatározó szolgáltatóként fog működni - olvasható a közleményben.

"Ez az ügylet a Magyar Telekom két legerősebb versenytársa erőinek egyesítéséről szól. Arra számítunk, hogy sikerül gyorsan kiaknáznunk a közös működés minden előnyét, és az egyesülés eredményeképpen jobb termék- és szolgáltatáskínálattal tudjuk megkeresni az ügyfeleinket" - mondta a HTCC elnök-vezérigazgatója, Torben V. Holm.

"E két vállalat egyesítése valóban ésszerű lépés a magyar piacon. A vállalatok együttesen nagyobb üzemi méretre tesznek szert, ami eredményesebb és gazdaságosabb beruházásokat tesz lehetővé" - értékelte a döntést az Invitel vezérigazgatója, Martin Lea.

Forrás: T-Com

A bejelentés szerint a távközlési piac nyitása után megjelent, a szerves növekedést elősegítő lehetőségeket tovább erősítheti az olyan új szolgáltatások gyorsított ütemű országos kiépítése, mint amilyen a szélessávú internet, az IP-alapú hangátvitel vagy az úgynevezett "triple play" szolgáltatások.

A kedvezőbb növekedési feltételek mellett az egyesített cég azzal számol, hogy a működési költségeken éves szinten 14 millió eurót takaríthat meg, és - mivel a most kibővült csoport egyetlen országos ügyfélkiszolgáló hálózatra támaszkodhat - további megtakarításokra számíthat a beruházások terén is.

A vállalatintegráció folyamata a várakozások alapján akár 12 hónapot is igénybe vehet, a szinergiás célok többségét az ügylet létrejöttét követő két éven belül valósíthatják meg. A 2006. szeptember 30-ig terjedő tizenkét hónapos időszakra számítva a vállalkozások összesített árbevétele 348 millió euró volt, üzemi eredménye pedig elérte a 119 millió eurót.

A bővített társaság vezérigazgatói székét Martin Lea foglalja el, és Robert Bowker veszi át a pénzügyi vezérigazgató-helyettes posztját. Torben V. Holm a szerződése értelmében és az ügylet kapcsán lemond a HTCC vezérigazgatói posztjáról.

(Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország, amely a Magyar Telekom csoport tagja.)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK