A Puskás Ferenc-stadion közelében lévő telkén húzna fel magasházat az Európai Építő, ha az erre vonatkozó fővárosi moratóriumot részlegesen eltörlik. A Raiffeisen Bank már korábban hasonló szándékot jelentett be.

Az Európai Építő Zrt. 40 emelet magas, irodákat és lakásokat magában foglaló tornyot akar építeni Budapesten a stadionokkal szemben, a Kerepesi út másik oldalán lévő telkén - áll a társaság közleményében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-hez.

A cég úgy véli, hogy ma már Budapesten is gazdaságosabb felfelé építkezni, mint oldalirányban. A  történelmi, építészetileg is kimagasló értékű belső városrészek jellegét továbbra is óvni kell, de a külső, még frekventált területeken látványos és modern magasházakkal lehetne színesíteni a város arculatát.

Az építő vállalkozás bízik abban, hogy ez a józan és kompromisszumos megközelítés hamarosan a fővárosi szabályozásban is teret kap. Ez esetben az Európai Építő Zrt. nekilát egy felhőkarcoló építésének a tulajdonában lévő, a VIII. kerülethez tartozó 27 ezer négyzetméteres telken, a stadionok szomszédságában, a Kerepesi út és a Stróbl Alajos utca határolta szakaszon.

A telek Józsefváros felé eső részén egy szálloda építése már zajlik, míg a Kerepesi út felőli részen, a majdani toronyház helyén jelenleg egy négyemeletes irodaház áll. A 40 emeletes, 120 méteres új épület tervezése hamarosan megkezdődik, és a moratórium eltörlése után a cég azonnal beadja az építési engedély iránti kérelmet.

Az elképzelés szerint az alsó 20 emeleten irodák, míg a felső 20 emeleten lakások kapnának helyet, a garzonméretűtől a luxusig. A tervet esetleg meghiúsíthatja, ha a magasházakat szigorúan a Hungária-gyűrűn kívül engedélyezik, a kérdéses terület ugyanis belülre esik.

Két és fél hónapja az [origo] is beszámolt róla, hogy a Raiffeisen Bank új, 110 méter magas székházat akar építeni a Róbert károly körút és a Váci út találkozásánál, a Teve utcai rendőrpalota mellett.

[origo]/MTI