A bolgárok mindenképpen pótolni akarják az elavult, ezért nagyrészt már leállított kozloduji atomerőmű kapacitását, hogy ismét szűkebb régiójuk vezető áramellátói legyenek.

A bolgár kormány azt tervezi, hogy megépítik az ország harmadik atomerőművét, valószínűleg a Fekete-tenger partján. A tervezet már elkészült, jelenleg az engedélyezési folyamat zajlik.

Bulgáriának jelenleg egy atomerőműve van, a Duna mentén lévő Kozlodujban, ennek 3-as és 4-es reaktorát a tavaly év végén a tervezettnek megfelelően - az uniós csatlakozás egyik feltételeként - leállították. A másik kettő már négy éve nem üzemel, tovább működik viszont az erőmű modernebb ötödik és hatodik, egyenként 1000 megawattos reaktora.

Szófia szerint a két, egyenként 440 megawatt kapacitású reaktor leállítása volt a legnagyobb ár, amit Bulgária a csatlakozásért fizetett, miután a Balkánon a kozloduji erőmű állít elő a legolcsóbban elektromos áramot. Az ország áramfogyasztásának 42 százalékát ez a létesítmény biztosította, Bulgária pedig eddig Délkelet-Európa vezető áramexportálója volt.

Közben azonban már épül az új erőmű, ugyancsak a Duna-parton, Belenében. Az orosz Atomsztrojekszport által létesítendő erőmű, kezdetben 2000 megawatt kapacitással, várhatóan 2012-ben kezdi meg az áramtermelést.

A második, és a tervezett harmadik atomerőmű révén Bulgária ismét jelentős áramszállító lehet a Balkánon.