A szokatlanul tavaszias tél  következtében általában 20-30 százalékkal kevesebbet kell tüzelésre fordítani, azonban akad olyan távfűtéses lakás, ahol az idei szezonban gyakorlatilag még nem kellett fűteni. A számla végösszege azonban így sem lesz olcsóbb.

A külső hőmérséklet 1 fokos emelkedése a 6 százalékos csökkenéssel jár a távfűtési költségekben - mondta el az [origo]-nak Balog Róbert, a Budapesti Távhőszolgáltató (Főtáv Zrt.) osztályvezetője. Januárban a sokévi átlaghőmérséklet 0 fok körül szokott alakulni, ám az idei első hónapban eddig plusz 5-6 fok volt az átlagos hőmérséklet, vagyis a hődíj úgy 30-35 százalékkal alacsonyabb a korábban várhatónál. Ezt azonban a fogyasztó nem igazán fogja pénztárcáján érzékelni, a számla nem lesz ennyivel alacsonyabb, egyrészt mivel a számla összegének csak mintegy 50 százaléka a hődíj, a másik fele a fűtési mennyiségtől független alapdíj. Másrészt, a Fővárosi Közgyűlés decemberben díjemelésekről döntött, így a távfűtési díj januártól 37, áprilistól pedig újabb 8,4 százalékkal, összesen 48,5 százalékkal drágul, nem számítva az állami és önkormányzati szociális támogatásokat.

A januári fogyasztási adatok még nem ismertek, de a tavaly októbertől decemberig tartó időszakban is melegebb volt a szokásnál, az átlagos havi hőmérséklet 2,5-3 fokkal haladta meg az ilyenkor megszokottat. A tavaly év végi fűtési hónapokban így 1000-1500 forintot spórolt meg az időjárás az embereknek, ami összességében 3-4 ezer forintot jelentet.

Míg más szolgáltatóknál az időjárás, vagyis a kisebb fűtési teljesítmény a bevételekre is hat, addig a távfőtő cégnek ez nem okoz veszteséget, és idén egyelőre a hideg sem károsította a vezetékeket. Mindenképpen könnyebb viszont mínusz 2-3 fokos külső hőmérséklet esetén fűteni, mivel a korszerűtlen rendszerben csak az egész épület fűtését tudják befolyásolni, az egyes lakásokét nem. A besugárzó nap miatt a szolgáltató olykor visszaszabályozza a fűtést, és a szolgáltatásról általában a radiátor hőmérsélete alapján ítélkező fogyasztó ilyenkor gyakran reklamál.

Egy átlagos januári napon a főváros gázfogyasztása 15 millió köbméter, jelenleg ez 12-13 millió köbméter körül van. Ebben a  fogyasztásban az ipar is benne van, de mivel Budapesten alig vannak jelen, ezért a fenti számok gyakorlatilag a lakossági fogyasztást takarják. Így a lakossági gázfogyasztás úgy 20 százalékkal marad alatta az ilyenkor szokásosnak - közölte a Főgáz az [origo]-val. Nem érdemes azonban ekkora csökkenést várni a számla összegében, mivel az újévben életbe lépő gázártámogatás megváltoztatta a korábbi tarifákat.