Közeledtek az álláspontok a közösségi közlekedési kedvezményrendszer átalakításáról a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakértői és a hallgatók képviselői között folyó egyeztetésen - mondta Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szakállamtitkára.

Az egyeztetés nyomán tovább vizsgálják a hallgatói bérlet- és menetjegykedvezmények egymáshoz való viszonyát - mondta a szakállamtitkár. Felvetődött a lehetősége annak is, hogy a szaktárca a hallgatóknak szánt kedvezményt ne a képzés típusához, hanem az első diploma megszerzéséhez kösse. Kiemelte továbbá, hogy vizsgálják a felsőfokú oktatási intézmény és a lakóhely közötti útvonalra járó kedvezmény mellett a más utazási relációk kedvezményét.

A szakállamtitkár közölte: a szaktárca nyitott arra a hallgatói felvetésre, hogy a bonyolultabb, több egyeztetést kívánó részleteket majd 2008. január elsején vezessék be, és májusra csak a jegyek és a bérletek kedvezményéről állapodjanak meg. A GKM azonban nem tudja elfogadni azt a civil javaslatot, amely szerint a tanköteles korig legyen ingyenes a közlekedés. A hallgatókkal a tervek szerint a jövő héten hétfőn folytatódik az egyeztetés.

Kedden délelőtt a közalkalmazottak és a köztisztviselők kedvezményeiről egyeztetett a szaktárca. Felsmann Balázs arról számolt be, hogy nem volt összhang a szervezetek között. A tervek szerint a kérdést az Országos Érdekegyeztető Tanács elé viszik. A módosítás szerint a köztisztviselőknek évi 12 alkalommal járna 50 százalékos kedvezmény.

Kóka János gazdasági miniszter 2006. december 7-én jelentette be, hogy a tárca elképzelései szerint kilenc kedvezménykategória megszűnik, nyolc csökken, 14 változatlan marad. Megszüntetnék az esti és a levelező tagozatos hallgatók vasúti kedvezményét, a nappali tagozatos egyetemisták és főiskolások pedig csak a lakóhelyük és az iskola között utazhatnának 50 százalékos kedvezménnyel, egyéb vonalakon megszűnik számukra a kedvezményes utazás. A középiskolások esetében mind az iskola-lakóhely, mind egyéb viszonylatban 50 százalék lenne a kedvezmény.

A tervek szerint a magyarigazolvánnyal rendelkezők 50 százalékos kedvezményt vehetnek majd igénybe évente négy alkalommal, a 6 és 14 év közötti gyermekek jegykedvezménye szintén 50 százalékosra csökken.

Az elképzelés szerint megszüntetik az európai parlamenti képviselők utazási kedvezményét, 90 százalékra emelkedik viszont a szociális intézményekben lakók, a gyógypedagógiai intézményben tanulók, a vakok, a hallássérültek és a súlyos fogyatékkal élők kedvezménye.

A csoportos kedvezményeket is lefaragják, így a tervek szerint ezentúl nem utazhatnak ingyen a sportolók, a természetjárók, a játékvezetők és a versenybírók.

Nem változik ugyanakkor az álláskeresők 90 százalékos kedvezménye a támogatott képzés helye és a lakóhely között.