Hamarosan többe kerülhet a kenyér, a tej és a baromfi, a feldolgozott húsáru viszont húsvétig nem drágul. Az áremelésért azonban meg kell küzdeniük a termelőknek és feldolgozóknak, mivel a kiskereskedelmi áruházláncok szinte minden áremelési szándéknak ellenállnak.

A húsfeldolgozók kivételével az alapvető élelmiszereket előállító ágazatok a közeljövőben az árak emelését tervezik. A sütőiparban 10-15 százalékos áremelésre volna szükség ahhoz, hogy az utóbbi időben bekövetkezett költségemelkedést a pékek fedezni tudják - mondta Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke. A sütőipari üzemek döntő hányada a múlt évben vagy nem ért el gazdasági eredményt, vagy veszteséges volt - jelezte a szakember. Ezért létkérdés számukra, hogy átadási áraikat növelni tudják. Erről a közeljövőben, várhatóan februárban kívánnak egyeztetni a kiskereskedelmi áruházláncok képviselőivel.

Takács László, a Baromfi Terméktanács igazgatója szintén átlagosan minimum 10 százalékos áremelést tart szükségesnek a különféle baromfitermékek átadási áraiban, 5-15 százalék közötti szórásban. Erre az érdekképviseleti vezető lát némi esélyt, mivel most hiány van baromfiból a piacon nem csak Magyarországon, hanem egész Európában a baromfiinfluenza járvány miatt. Emellett az áremelést indokolja az energia- és a takarmányárak növekedése. Az áremelést azonban nehéz lesz érvényesíteniük a feldolgozóknak, mivel a kiskereskedelmi áruházláncok általában nem akarják elfogadni az árnövelési szándékot - ismerte el a Baromfi Terméktanács igazgatója.

A tejfeldolgozók 4-8 százalékos átlagos átadási árnövelést szeretnének elérni - mondta Bakos Erzsébet, a Tej Terméktanács szakmai koordinátora. A tejtermelés az utóbbi időben mintegy 10 százalékkal csökkent, a feldolgozható tej mennyisége pedig még ennél is nagyobb mértékben mérséklődött - indokolta az áremelési szándékot a szakember. A magyar tejpiacot érzékenyen érinti a növekvő tejimport is. Bakos Erzsébet is utalt arra, hogy a nagyvásárlók, azaz a kiskereskedelmi áruházláncok szinte minden áremelési szándéknak ellenállnak. Úgy vélte, azok a feldolgozók, amelyek 5-6 százalékos áremelést el tudnak fogadtatni velük, már jól járnak.

A húsipari cégek húsvétig bizonyosan nem emelnek árat - mondta Berczik Attila, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) ügyvezető titkára. Az év elején a húsfeldolgozók azért nem gondolhatnak áremelésre, mert ez számukra holtszezon, ekkor ugyanis az átlagos fogyasztás mintegy 15 százalékkal mérséklődik minden évben. Most ez a csökkenés is megduplázódott, elérte a 30 százalékot. A szakember szerint ez arra utal, hogy az emberek "már a hasukon spórolnak". Emellett a kiskereskedelmi láncok esetében jelenleg nem lehet áremelést érvényesíteni, mivel az áruházláncok most inkább negatív árnyomást alkalmaznak a feldolgozókkal szemben. Berczik Attila ugyanakkor nem zárta ki az áremelés lehetőségét abban az esetben, ha a feldolgozók piaci pozíciói romlanak, például az energiaárak növekedése, vagy a forint árfolyamváltozása miatt.