A magyar gazdaság növekedési ütemének lassulását, összességében 2,5 százalékos GDP-növekedést prognosztizál az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet 2007-re. A fejlesztések várhatóan a második félévtől kezdődően élénkülnek.

A továbbra is kedvező külső feltételek mellett, a csökkenő belső kereslet következtében a magyar gazdaság növekedési üteme 2007-ben lassul - áll az Ecostat januári éves előrejelzésében. Az infláció átmenetileg emelkedik, miközben a világpiacon az olaj és a nyersanyagok drágulása nem várható.

Az államháztartási hiány jelentősen, a költségvetésben előirányzott mértékben csökkenhet a prognózis szerint. A beruházások volumene az idén 2,5 százalékkal bővül majd, míg a háztartások végső fogyasztása a tavalyi 1,6 százalékos növekedés után az idén stagnál.

Magyarország számára kedvező, hogy a kőolajpiac megnyugodni látszik. Gyakorlatilag azonos keresleti-kínálati viszonyok mellett mintegy 30 százalékkal ingadozott az olaj ára, ez azt mutatja, hogy az árak alakulásában jóval nagyobb a spekuláció szerepe, mint azt korábban gondolni lehetett. A kőolajár enyhülésével szemben a többi nyers- és alapanyag árszínvonala egyelőre nem csökkent jelentősen, az előrejelzések azonban 2007-re a tavalyinál alacsonyabb átlagárakkal számolnak.

A gazdaságkutató intézet szerint a magyar gazdaság növekedési korlátait a belső kereslet szűkülése jelöli ki 2007-ben. Az államháztartási hiány csökkentése érdekében hozott intézkedések következtében visszaesik a lakossági fogyasztás, és a beruházások is mérséklődnek. Ez utóbbit részben ellensúlyozzák az uniós források.

A külkereskedelmi forgalom továbbra is dinamikusan bővül, üteme a múlt évihez képest némileg mérséklődik. Az export bővülése több százalékponttal meghaladja az importét, egyenlege az év második felében pozitívra válthat.

Az idei év első felében emelkedő 12 havi árindexre lehet számítani, az év második felében viszont érdemben csökkenhet a fogyasztói árindex. Éves átlagban 6,5 százalék körüli inflációt prognosztizál az Ecostat.

A forint pozíciója az elmúlt hónapokban - az infláció emelkedése mellett - stabilizálódott. Az Ecostat szerint a monetáris politika feltehetően "érzékenyebben" reagál a jövőbeli inflációt érintő információkra - a forint árfolyama kevésbé lesz meghatározó. A következő időszakban lassú és óvatos kamatcsökkentés következhet. A kutatóintézet várakozásai szerint - kedvező körülmények esetén - 2007 végére akár 2 százalékponttal is csökkenhet az irányadó kamat.

Az államháztartás finanszírozási igénye 2007-ben jelentősen csökken - áll az előrejelzésben. Az Ecostat várakozásai szerint nem tűnik tarthatatlannak az évi GDP-arányos 2,5-3 százalékos megtakarítás, ezzel teljesülhet a konvergenciaprogramban vállalt célkitűzés. A hiány csökkentése 2007-ben az adó- és járulékbevételek emeléséhez, az ártámogatás leépítéséhez, valamint az Egészségbiztosítási Alap egyenlegének javulásához köthető. Az Ecostat szerint az idén a hiány a GDP 6,2-6,8 százaléka körül lesz.

A vállalatok bizalmi indexei a második-harmadik negyedévi visszaesést követően 2006 utolsó hónapjaiban stabilizálódtak, a szeptemberi mélypontot követően a konjunktúraindexek fokozatosan javultak. 2007 januárjában a vállalkozói bizalom tovább erősödött, a nagyvállalatok konjunktúraindexe egy-két hónapon belül ismét pozitív tartományba kerülhet. A mérsékelten javuló vállalati hangulat összhangban van a gazdaság tervezett növekedésével és a javuló pénzügyi egyensúllyal.