A villamosenergia-ipari érdekképviseletek meghirdetett sztrájkjuk február 12-án kezdődő szakaszában az áramszolgáltatás 2,5 százalékos mérséklését tervezik, de a melegvíz- és távhőszolgáltatást már korábban csökkentenék.

Ez a javaslata a sztrájkbizottságnak az elégséges szolgáltatásról szóló tárgyalásra, amely csütörtökön kezdődik meg a sztrájkbizottság és a munkáltatók között - közölte Gál Rezső, a sztrájkbizottság szóvivője.

Február 2-án és 8-án csak olyan mértékben csökkentik az áramtermelést, amit még "a drága külföldi importtal" pótolni lehet - tette hozzá Gál Rezső.

A sztrájk ideje alatt zárva lesznek az ügyfélszolgálati irodák, szünetel a karbantartás, bezárnak a műhelyek - tette hozzá a szóvivő.

Az érdekképviseletek február 6-ára kétórás figyelmeztető sztrájkot, február 8-ára nyolcórás és február 12-étől folyamatos sztrájkot hirdettek meg, ha addig nem sikerül megegyezni a kormányzat képviselőivel a villamosenergia-ipar 65 000 dolgozójának és nyugdíjasának járó áramárkedvezmény fenntartásáról.

A sztrájkot a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének, a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének, valamint a Liga Villamos- és Hőenergia-ipari Szövetségének közös sztrájkbizottsága hirdette meg. A törvényi szabályozásnak megfelelően az érdekképviseleteknek meg kell állapodniuk a munkáltatókkal az elégséges ellátás mértékéről - emlékeztetett Gál Rezső.

A szóvivő elmondta, hogy minden erőmű és minden áramszolgáltató cég dolgozói megszavazták a sztrájkot, mégpedig 80-90 százalékos arányban.

Az érdekképviseletek a szerdai közleményükben emlékeztetnek arra, hogy a költségvetés évente több mint 200 milliárd forint bevételhez jut az iparágból különböző adó formájában, és hangsúlyozzák: a dolgozókra jutó költség nettó 7,2 százalék, amiben benne van az alkalmazotti tarifa is. A sztrájkbizottság közleménye utal arra, hogy minden szakmában van a dolgozókra jutó költség is.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a múlt héten közleményben azt javasolta, hogy a kedvezményes tarifa költségeit a továbbiakban a munkáltató cégek állják.

A Villamosenergia-ipari Társaságok Munkáltatóinak Szövetsége (VTMSZ) bírósághoz fordul a villamosenergia-ipari dolgozók tervezett sztrájkjának jogszerűsége miatt. A VTMSZ az egyeztetésekkel párhuzamosan azért fordul bírósághoz, mert Magyarországon nincs példa ilyen jellegű konfliktus esetén sztrájk szervezésére - jelentették be csütörtökön.