Eredménytelen volt a bértárgyalás a Volánnál

2007.01.24. 10:39

Eredménytelenül zárult a Volán-társaságoknál folyó bértárgyalások keddi egyeztetése. A munkáltatók érdekképviseleti szervezete által javasolt bérnövelést a szakszervezetek egységesen elutasították - közölte a Közúti Közlekedési Szakszervezet szerdán.

A munkáltatók érdekképviseleti szervezete már csak 0-6 százalék közötti jövedelemnövelésre tett ajánlatot, amely az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. elvárásával szinte megegyező, a szakszervezetek azonban egységesen elfogadhatatlannak tartják. A január 29-re korábban meghirdetett sztrájkot megelőzően, január 26-án további tárgyalást tartanak - áll az érdekvédemi szervezet közleményében.

A szakszervezetek a tulajdonosi iránymutatás felülvizsgálatára hívták fel az ÁPV Zrt.-t és a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot (GKM), akik eddig erre nem reagáltak. Az ÁPV Zrt. és a GKM döntéseivel - a kereset-fejlesztéskor figyelembe veendő feltételekkel, a fogyasztói árkiegészítés csökkentésével, a működéshez szükséges támogatások elmaradásával - olyan helyzetet teremtett, amelyben a társaságok saját költségvetésükből kell, hogy kigazdálkodják az utazóközönségnek adott kedvezmények egy részét is - áll a közleményben.

A Volán társaságok az ÁPV Zrt. és a GKM elvárásait az utasok kényelmét és biztonságát is szolgáló, modernebb autóbuszok beszerzésének elmaradásával, illetve a munkavállalók keresetének visszaszorításával tudják csak végrehajtani a szakszervezet szerint.

A munkavállalók 12 százalékos keresetfejlesztési követelésével szemben a munkáltatók ellenjavaslata felső mértékként ennek legfeljebb a felét teszi ki, nem zárva ki azt a lehetőséget sem, hogy lesznek olyan társaságok, ahol egyáltalán nem kerül sor béremelésre.

A Volán-társaságok munkavállalóinak érdekeit képviselő szakszervezetek január 17-én jelentették be, hogy országos sztrájk megtartását kezdeményezik január 29-én reggel 4 és 8 óra között.

KAPCSOLÓDÓ CIKK