Maradt az amerikai kamatszint

2007.02.01. 8:31

Az amerikai szövetségi tartalékbank (Fed) a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta szerdai ülésén az irányadó célkamatot. A jegybank vezetői azonban továbbra is tartanak az inflációtól, így elképzelhető emelés a közeljövőben.

Sorrendben ötödször maradt 5, 25 százalékon az alapkamat, a döntést követően gyengült a dollár és megugrottak az olajárak A tőzsde viszont majdnem megdöntötte múlt héten elért rekordját, a Dow Jones a kereskedés végére 98 pontos növekedéssel, 12621, 69 ponttal zárta a napot.

A kamatalakító bizottság egyhangúlag döntött a szinten tartásról, miután nyilvánosságra került: tavaly a gazdaság a vártnál nagyobb mértékben bővült. A Fed szerint ugyanakkor továbbra is fennállnak bizonyos inflációs kockázatok. Elemezők szerint e miatt a befektetők aggódhatnak, mivel így inkább a kamatok növekedése várható. A Fed a korábbiakhoz hasonlóan hangsúlyozta, hogy a további kamatlépését elsősorban a következő időszak inflációs és gazdaságnövekedési kilátása határozza meg.  

A legutóbbi hivatalos inflációs adatokban, az úgynevezett személyes fogyasztásra költött termékek ára az utolsó negyedévben 0, 8 százalékkal csökkent, ez 52 éve a legnagyobb csökkenés. Ezt főleg a benzin és egyéb energiahordozók árcsökkenése segítette. A következő negyedre a Fed a gazdaság mérsékelt növekedését várja.

A JP Morgan globális piacokért felelős elemzője, Stuart Scweitzer szerint a Fed nagyon boldognak tűnik, ez egyben a piacok boldogságát is jelenti. Ennek oka, hogy az elmúlt időszakban nyilvánosságra került adatok a gazdaságnövekedés némi erősödésére utalnak. Ebben a vásárlói fogyasztás kulcsfontosságú, mivel megközelítőleg 70 százalékkal járul hozzá a gazdaság teljesítményéhez. Tavaly az utolsó negyedévben 4, 4 százalékkal növekedett az amerikai vásárlási kedv, ugyanakkor az újépítésű házaknál, 15 éve nem tapasztalt, 19 százalékos visszaesést regisztráltak. Jó hír viszont, hogy a lakáspiac stabilizálódásának jelei mutatkoznak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK