A várakozásoknál jobb az államháztartás hiánya

2007.02.06. 17:33

Januárban alapvetően a prognózisnak megfelelően alakult az államháztartás helyzete, a hiány azonban mintegy 30 milliárd forinttal kisebb lett a vártnál - közölte előzetes adatok alapján a Pénzügyminisztérium kedden.

Az államháztartás hiánya - önkormányzatok nélkül - 196,1 milliárd forint lett. A Pénzügyminisztérium januári előrejelzése 224,6 milliárd forintos hiánnyal számolt.

Az államháztartáson belül a központi költségvetés 247,8 milliárd forintos hiánnyal zárt. Többlet keletkezett a társadalombiztosítási alapoknál és az elkülönített állami pénzalapoknál. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainál a többlet januárban 26,1 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapoknál pedig 25,6 milliárd forint lett.

A központi költségvetésben a bevételek és a kiadások is meghaladták a várt összegeket: a bevételek 49 milliárd forinttal, a kiadások 38 milliárd forinttal lettek magasabbak az előirányzatnál.

A társadalombiztosítási alapoknál a kedvezőbb egyenleget a vártnál magasabb járulékbevételek eredményezték.

Az első negyedévre a Pénzügyminisztérium - önkormányzatok nélkül - 894,9 milliárd forint államháztartási deficitet vár, az év egészére pedig 1.582 milliárd forintot, ami a bruttó hazai termék (GDP) 6,3 százalékával egyenlő.

KAPCSOLÓDÓ CIKK