Kifelé mozdul az irodapiac a Belvárosból

2007.02.06. 11:13

A dél-pesti és dél-budai Duna-part óriási lehetőségek előtt áll. A következő négy-öt évben a közlekedés és a kommunális hálózat bővülésével a zsúfolt belváros helyett egyebek mellett ide települhetnek az új irodaházak.

Budapesten hat év alatt duplájára nőtt az irodák száma, összterületük lassan meghaladja a 2 millió négyzetmétert, de az irodaállomány még mindig csak negyede a bécsinek. Bőven van tehát fejlődési lehetőség, ami várhatóan nem a belvárosban fog kibontakozni, hanem a vele mára szervesen összenőtt szomszédos, illetve a még távolabbi városrészeken.

A klasszikus budapesti Belvárosban lévő irodaházak folyamatosan vesztenek népszerűségükből, elsősorban a zsúfolt tömegközlekedés és a kevés parkolási lehetőség miatt - véli Kalaus Valter, az Equis Ingatlantanácsadó Kft. ügyvezetője.

"Budapest belvárosa - a világvárosokhoz hasonlóan - egyre drágább, ráadásul mind nehezebb teljesíteni az itteni munkahelyekre közlekedők igényeit, főleg a távolabbról érkező autósokét" - fűzte hozzá.

A Petőfi hídtól délre már épül az Infopark újabb épülettömbje, a Duna másik oldalán a Millennium Tower második fázisa, a Haller Garden, illetve ezek közelségében, a budai oldalon a Garden Office, Pesten pedig a Mester Park, továbbá a Könyves Kálmán körúti Népliget Center.

A tervezett fejlesztések érintik a Csepel-sziget egyelőre csak készülő beruházásait, valamint a külső Soroksári út menti ingatlanok fejlesztéseit. A tervek nagyságát érzékelteti, hogy a sziget északi csúcsán egy 200 ezer négyzetméternyi bérbe adható irodakomplexumot kívánnak építeni.

Teljesülni látszik Molnár László tízéves jóslata: a Lurdy Ház üzemeltetője annak idején azt mondta, hogy: "az egykori vágóhíd és a Ferencváros ipari körzete, egészen a Dunáig, sőt azon túl is, újra fog éledni. Irodák, lakónegyedek, szórakoztató központok fognak ide települni."

Örvendetes fejlemény, hogy a városmagtól távolabbi, újépítésű irodaházak benépesülése együtt jár a Belváros közlekedésének tehermentesítésével, parkolási gondjainak enyhülésével.

"A világvárosokban régóta jelen lévő trend, hogy friss levegőjű területekre összpontosítják az újépítésű irodaházakat, és a belvárosokban azon cégek, követségek, ügyvédi irodák, pénzintézetek maradnak, amelyek napi munkájához elengedhetetlen a központi jelenlét" - mutat rá Kalaus Valter.

"A budapesti Belvárosban mindig lesz kereslete a klasszikus irodáknak, ám aki teheti, inkább kiköltözik innen, illetve egy városmagon kívüli irodaházban működteti belvárosi irodájának a háttérintézményét " - állítja az ingatlanszakértő.

Az újépítésű irodaházak szóba jöhető helyszíneinek jelentős része már kijelöltetett. Kérdés, hogy a területeket lakónegyedekkel közösen, vagy önállóan, esetleg éppen toronyházakkal népesítik-e majd be. Az építészek, városrendezők felhőkarcolókat és emberi léptékű irodaházakat egyaránt emlegetnek.

A dél-pesti térség szomszédságában működő, neves ingatlanberuházók egyike a Futureál Csoport, amely lemaradt ugyan a kormányzati negyed megbízásáról, de Varga Judit értékesítési vezető szerint ez nem jelent fennakadást a Corvin-sétány projektben szereplő irodaházak megépítésében.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK