Újabb roham előtt az APEH

2007.02.07. 8:06

Már csak hat nap maradt arra, hogy a munkáltatók és egyéni vállalkozók átálljanak az új pénztári befizetési és bevallási rendre. A Stabilitás Pénztárszövetség azt javasolja, aki teheti, ne várjon a február 12-ei határidőig a bevallások elküldésével.

Az idei évtől központosították a magánnyugdíj-pénztári bevallási és befizetési rendszert, ami azt jelenti, hogy a foglalkoztatóknak a januári magánnyugdíj-pénztári bevallásokat és befizetéseket már nem a magánpénztárakhoz, hanem az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz (APEH) kell elküldeniük a mintegy 2,6 millió magánnyugdíj-pénztári tag után havonta, méghozzá elektronikusan.

A befizetéseket ugyancsak február 12-éig az adóhatóság által a Magyar Államkincstárnál (MAK) vezetett, nyugdíjpénztáranként nyitott számlákra (tagdíj, késedelmi pótlék és önellenőrzési pótlék számla) kell utalni. A MAK haladéktalanul továbbítja a befizetéseket a magánnyugdíj-pénztárakhoz, hogy azok folyamatosan gondoskodhassanak a befizetések befektetéséről, így a tagoknak nem kell befektetési veszteségtől tartaniuk.

Gondokat okozhat ugyanakkor a pénztáraknak a bevallások feldolgozásának elhúzódása, ugyanis amíg a befizetéseket nem azonosítják, nem emelhetik le a működési költséget, vagyis egy ideig eredmény-tartalékukból kell finanszírozniuk a költségeket. (Az adóhatóságnak a bevallást követő hónap utolsó napjáig, vagyis március 31-éig kell továbbítania a pénztárakhoz az adatokat.)

Az új rend csak a 2007. január 1-jét követő bevallási időszakokra vonatkozik, a korábbi időszakokra készített pót- és korrekciós bevallásokat és befizetéseket továbbra is a pénztárakhoz kell küldeni. A pénztáraknak nincs lehetőségük a két időszak munkáltatói folyószámlái közötti átvezetésre, a munkáltatóknak a téves átutalásokat minél hamarabb jelezni kell annál, akihez a pénzt utalták, hogy minél hamarabb visszakapják.

Az új szabályozás elsődleges célja az volt, hogy egyszerűsödjön az adminisztráció, csökkenjenek a munkáltatók és pénztárak terhei. A munkáltatók dolgát könnyíti, hogy míg korábban több - kirívó esetben akár mind a húsz - magánpénztárhoz adatokat kellett küldeniük havonta, az idei évtől elegendő lesz egy helyre, az adóhatósághoz. A pénztárak dolga is egyszerűbb lesz, hiszen közülük akad olyan, amelyik most mintegy 250 ezer munkáltatóval áll kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK