A fiktív cégek kiszűrése érdekében az APEH tavaly szeptember óta több mint négyszáz vállalkozás adószámának felfüggesztéséről hozott határozatot, ezek harmada már jogerőre is emelkedett - írja a Napi Gazdaság.

A felfüggesztésekkel kapcsolatban ritkán reklamálnak. Az adóhatóság eddig mindössze három esetben vonta vissza a határozatát, mert az érintett cégek tisztázták az adataikat, vagyis megadták pontos címüket vagy bejelentették képviselőjüket és azok elérhetőségét.

Más adózók még nem fellebbeztek; előfordulhat, hogy nem szereztek tudomást a határozatról, de az is lehet, hogy valóban fantomcégekről van szó. Az APEH adószámot egyelőre nem törölt, de hamarosan erre is sor kerülhet. Az első felfüggesztésről szóló határozat jogerőre emelkedése óta nem telt el az a 90 nap, amikor az adóhatóság a törlést is elrendelheti. Erre a lépésre nincs módja, ha az adózó közben kérelmezte a felfüggesztés megszüntetését vagy felszámolás, végelszámolás alatt áll.

A felfüggesztettek között nagyon sok az építőipari cég, de számos ingatlanforgalmazó és fuvarozó is szerepel az APEH honlapján található listán. Utóbbit érdemes átböngészni, mivel az adóhatóság szerint veszélyes lehet felfüggesztett adószámú, vagyis vélhetően fiktív céggel üzletelni.

A számlabefogadókat egy partner adószámának felfüggesztése még nem érinti közvetlenül, ők ettől függetlenül minden egyéb feltétel teljesülése esetén levonhatják a számlán szereplő áfát. Azt követően azonban, hogy az adóhivatal törli a partner adószámát, a számla tulajdonképpen már nem adóalanytól származik, vagyis levonásra nem jogosít, sőt a számviteli törvény szerint nem hiteles, így a vállalkozás könyveiben sem számolható el. Akár a revizorok figyelmét is felhívhatja magára, aki felfüggesztett adószámú céggel áll kapcsolatban, mivel a hivatal jobban vizsgálja a részvételükkel lezajlott gazdasági eseményeket.