Az APEH célkeresztjében a szépségipar

2007.02.09. 13:31

A vagyonosodási vizsgálatok állnak az adóhivatali ellenőrzések középpontjában 2007-ben, a gyanús eseteknél megnézik a gázártámogatási kérelmek jogosságát is. Az ágazatok közül a szépségipart, a faipart, a hulladékgazdálkodókat és az ingatlanforgalmazókat emeli ki az APEH.

Az ellenőrzések elsődleges célja az, hogy mindenki önként tartsa be adófizetési kötelezettségét - mondta Varga Lászlóné, az APEH elnök-helyettese pénteken újságíróknak nyilvánosságra hozva ezzel az ellenőrzési irányelveket. A dokumentum alapján azt lehet megtudni, hogy kik azok, akik az átlagnál valószínűbb, hogy adóellenőrzést kapnak, ez azonban nem jelenti azt, hogy másokat ne vizsgálhatnának. A kiemelt ellenőrzési területek közül a területi igazgatóságok külön súlyozhatnak, annak megfelelően, hogy az adott régióban mi a legérzékenyebb terület.

Magánszemélyeknél a bevallott keresettel arányos életvitel fontos

Magánszemélyek közül azok számíthatnak elsősorban ellenőrzésre, akiknek jelentős értékű ingó vagy ingatlan vagyonuk van, illetve jelentős tagi kölcsönt nyújtottak vállalkozásuknak. Azok is veszélyben érezhetik magukat, akik több éven keresztül minimálbéren voltak bejelentve, akár egyéni vállalkozók, akár társas vállalkozók voltak. Az adóhivatal azonban ellenőrzést kezdhet társhatóságok megkeresése és bejelentések alapján is. Vagyonosodási vizsgálatból 10 000-et szeretne az idén elvégezni az adóhivatal, és már most közel háromezret meg is kezdtek.

Forrás: [origo]

Akinél megjelenik a revizorok, az biztosan számíthat arra, hogy megnézik, jogosan vette-e igénybe adókedvezményeit. A gázártámogatási kérelmek nem szerepelnek az ellenőrzési irányelvekben, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne néznék meg abban az esetben, ha valami gyanús - hangzott el a tájékoztatón.

Külön figyelmet kapnak a költségvetés szempontjából fontos adózók

Fókuszban lesznek az idén a körbeszámlázásos ügyletek, az értékesítési láncolatok, és továbbra is kiemelt figyelemre számíthatnak az áfakötelezettségük minimalizálására törekvő vállalkozások is. Varga Lászlóné elmondta: az áfacsalások az egész unióban gyakoriak, a magyarok azonban találékonyságuk révén csak erősítik ezt a tevékenységet.

Az adóhatóság 2007-ben is folytatja a transzferárak ellenőrzését, kiemelten ellenőrzi azokat, akik jogerősen felfüggesztett adószámú adózótól fogadnak be számlát. Preventív jelleggel vizsgálja az új adónemekkel (különadó, hitelintézeti járadék) kapcsolatos kötelezettségek teljesítését is.

Nagyító alá vesznek jó néhány ágazatot

Kiemelt figyelmet szentel az idén az adóhivatal a számítástechnikai eszközök forgalmazására, a hulladékkereskedelmi tevékenységet végzőkre, a fodrászokra és a szépségiparban dolgozókra, valamint az ingatlanforgalmazókra is.

A bútorgyártó vállalatoknak például elsősorban az árbevétel és a költség bizonylataival kell tudniuk elszámolni, és ugyanerre figyelnek oda az ingatlanforgalmazóknál, ingatlanügynököknél is. A faipar is szerepel a listában, és a hivatal vezetői külön kiemelték, hogy az importtól egészen az ácsokig szeretnének eljutni.

A fodrászok és a szépségiparban dolgozók is elsősorban a számlaadásra kell, hogy figyeljenek, valamint a bérleti díjak elszámolására is külön figyel majd az APEH.

Forrás: MTI
A szépségiparban jó lesz odafigyelni 2007-ben

Kik lesznek a fókuszban 2008-ban?

Az adóhivatal a 2007. évi irányelvekben már azt is elárulta, hogy 2008-ban kik lesznek a figyelem középpontjában. Ez alapján készülhetnek a kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységek, az utazásszervezők, húsfeldolgozók és az e-kereskedelemben részt vevők.

KAPCSOLÓDÓ CIKK