Egy négyzetkilométer új iroda épülhet

2007.02.14. 16:21

Változatlanul az 1500 négyzetméter alatti irodák vezetik a bérlemények listáját Budapesten, ahol az elmúlt két évben két és félszer annyi modern irodaházat építettek, mint egy évvel korábban. A jövő (egyik) terepe Dél-Buda lehet.

A múlt évben 29 százalékról 16 százalékra csökkent azon bérlők aránya, akik maradtak az irodájukban, csak a lejárt szerződésüket újították meg. Ebből arra lehet következtetni, hogy kialakult a fővárosi irodapiacon a fluktuáció. Ettől függetlenül a következő három évben egymillió négyzetméter új iroda átadása várható - hangzott el egy szerdai sajtóbeszélgetésen.

Horváth Franciska, a DTZ Hungary Kft. üzletágvezetője szerint az 1500 négyzetméter alatti, ezen belül is az 500 négyzetméter alatti irodák keresettsége arra inti a befektetőket, hogy a növekvő számú nagy bérlők igényei mellett kínálatuk kialakításában igazodjanak a kisebb területet keresők elvárásaihoz is.

Budapesten jelenleg 1,7 millió négyzetméternyi modern irodát tartanak nyilván. Az úgynevezett üresedési mutató (kissé emelkedő trendet követve) megközelíti a 13 százalékot. A legnagyobb bérlők közt szerepel az Ericsson, a Nemzeti Autópálya Zrt. és az Állami Autópályakezelő Zrt., illetve a MÁV Cargo.

Horváth Franciska kifejtette, a fővárosszerte zajló építkezések és tervezett befektetések ellenére nem kell tartani az új építésű irodák iránti érdeklődés csökkenésétől a közeljövőben, hiszen az új bérlők aránya 19 százalékról 30-ra emelkedett.

Tatár Tibor, a Futureál Development Zrt. vezérigazgatója jelezte, cége a fővárosi újépítésű lakások értékesítéséhez hasonlóan az irodáházak területén is piacvezető kíván lenni. A Corvin sétányon e napokban megkezdték az első, 19 ezer négyzetméteres irodaház építését, amelyet áprilisban egy 23 ezres követ majd, illetve hónapokon belül előkészítik a 2009-től építendő, mintegy 100 ezer négyzetméter alapterületű bérleményeiket.

Varga Judit értékesítési vezető hozzátette, hogy az első bérlők várhatóan jövő februárban-márciusban költözhetnek be a Vajdahunyad utcai, vagyis az első ütemben elkészülő irodaházba.

A budapesti irodaház-építések jelenét és holnapját a belvárost övező, illetve a kissé távolabbi területek beépítései vezérlik - jelentette ki Tilki Róbert, a GVA Hungary Kft. igazgatója.

Idén összesen 163 ezer négyzetméternyi, 2008-ban 234 ezernyi új irodát avatnak a dél-pesti és dél-budai kerületekben, a Váci úti folyosón, illetve a városbelsőtől kifelé haladva az Üllői úton, ahol jelenleg nem működik számottevő irodaház.

Forrás: [origo]

Ugyanakkor a belvárosban idén és jövőre egyaránt 105-106 ezer négyzetméternyi újabb bérleményt adnak át, s mind kevesebb irodaházat avatnak majd a városmagban.

Tilki Róbert szerint a jelentős építkezések teremtette kínálat láttán sokan számítanak a bérleti díjak csökkenésére. Ez - mutatott rá - a legtöbb esetben nem teljesül majd, hiszen az új építésű, modern irodákban hatékonyabban lehet kialakítani a munkahelyeket, továbbá korábban nem nyújtott szolgáltatásokat vehetnek igénybe a beköltözők.

btj/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK