Újpest, az olcsó lakások földje

2007.02.23. 7:34

Szinte paradicsomi állapotokat találnak Újpesten, akik kevés pénzből szeretnének lakást vásárolni: akár 150 ezer forintos négyzetméteráron is lakáshoz lehet jutni. A viszonylag alacsony árak miatt igen népszerűek a panelok - derül ki a Duna House kerületkörképéből.

A fővárosi összehasonlításban meglehetősen alacsony árú, ugyanakkor jó állapotú IV. kerületi panellakások iránt élénk az érdeklődés, különösen a 10 millió forint alatti árkategóriában. Mint más budapesti lakótelepeken, itt is leginkább a kisebb lakásszámú, négyemeletes panelházak lakásait keresik.

A vevők elmondása szerint a viszonylag csendes, zöld környezet, a jó közlekedési lehetőségek (3-as metró) és természetesen az alacsony árak vonzzák őket a IV. kerületbe - jellemzi a helyzetet Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője.

A forgalmasabb, központi helyen lévő ingatlanok kevésbé keresettek, az érdeklődés főleg a Virág, Nyár és Rózsa utcákra koncentrálódik: a Nyár utcában például egy 53 négyzetméteres lakásért pontosan 10 millió forintot kell fizetni - ez 189 ezer forintos négyzetméterárnak felel meg.

A panellakások négyzetméterára 150 és 190 ezer forint között mozog (a felső értékhez közelítve már bőven lehet válogatni), de egy-egy különlegesen jó állapotú és elhelyezkedésű hajlék ára a 200 ezer forintos határ fölé is kúszhat. Mindenesetre 10,8 millió forintért akár már egy háromszobás lakás tulajdonosa lehet bárki.

A legolcsóbb panelok négyzetméterára alig haladja meg a 150 ezer forintot: a Berda József utcában 11 millió forintért 72 négyzetméteres, felújított ingatlant lehet vásárolni. Ugyanitt található a kerület egyik legolcsóbb lakása: 28 négyzetméterért mindössze 4,9 millió forintot kell fizetni.

Káposztásmegyeren, az egyik legfiatalabb, számos, más helyen nem tapasztalt kreatív megoldással épült - nem mellesleg nívódíjas - lakótelepen is bőven lehet válogatni a lakások között. Ezek jellemzően nagyon jó állapotúak, és nem messze tőlük hamarosan egy aquapark is elkészül.

A négyzetméterárak itt valamivel magasabbak (170-200 ezer), a kereslet pedig nagy mind a kisebb, mind a nagyobb, 1 plusz 2 félszobás lakások iránt - utóbbi esetben 65 négyzetmétert 12 millió alatt meg lehet venni. A közeli új lakóparkban 300 és 320 ezer forint közötti négyzetméteráron kínálnak lakásokat, nagyobb részük már a tervezőasztalról elkel.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK