Hiány miatt drágul a baromfihús hétfőtől

2007.02.16. 7:11

Hétfőtől 6-8 százalékkal drágul a baromfihús, mert a madárinfluenza-pánik miatt lecsökkent tojóállomány nem fedezi az igényeket. Egész Európában hiány van, de Angliába mégsem szállítunk. Az exportkiesés heti 100 milliós kárt okoz a SáGa Zrt.-nek.

Magyarországon a baromfifogyasztás mértéke jelenleg megfelel a két évvel ezelőttinek, tehát visszaállt a madárinfluenza előtti szintre - mondta az [origo] érdeklődésére Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke. A kínálat azonban jóval alacsonyabb, mert a pánik okozta fogyasztás-visszaesés következtében nagyon lecsökkent a baromfiállomány. Több vágóüzem kénytelen hetente 2-3 napos kényszerszünetet tartani. A helyzet egy darabig így is marad, mert a tojóállományt nem lehet hirtelen pótolni, tojást 6-7 hónapos korukban raknak a tyúkok. Eltart tehát egy darabig, amíg az igényeket követi a kínálat, addig azonban a keresleti piac felhajthatja az árakat. Ráadásul egész Európában hasonló a helyzet, mindenhol hiánycikk a keltetőtojás és a naposbaromfi, így nem lehet importtal letörni az árakat.

Az áremelés be is fog következni, hiszen a tenyésztojás árának 30-40 százalékos emelkedése mellett az energiaköltségek 20, a takarmányköltségek pedig 30 százalékkal emelkedtek, és a bérterhek növekedésével még nem is számoltunk. A hétfőtől kezdődő és két hét alatt minden üzletben tapasztalható 6-8 százalékos áremelkedés nem fedezi a termelési költségek növekedését, de a kereskedőkkel még ezt is nagyon nehéz elfogadtatni.

A Spar Magyarország nem tapasztalt visszaesést a baromfifogyasztásban - tudtuk meg az áruházlánc sajtóosztályán. Az árak változásáról azonban nem adtak érdemi információt sem itt, sem más áruházaknál. A Tesco áruházakban is a tavalyihoz hasonlóan fogy a baromfihús. Rajtuk is erős nyomás van, de igyekeznek késleltetni az áremelést, illetve kevéssé terhelni azt a vásárlókra - mondta az [origo]-nak Hardy Mihály, a Tesco szóvívője.

Az angol beteg

A magyar piacra tehát nincs hatással a madárinfluenza ismételt felbukkanása, a magyar fogyasztók értik, hogy ez egy állatbetegség, és nem alakult ki pánik. Az exportpiacokon azonban nem ennyire rózsás a helyzet, a betegség angliai feltűnéséért Magyarországot próbálják felelőssé tenni. A Baromfi Terméktanács elnöke megalapozatlannak tartja az állítást, hiszen az elmúlt időben voltak madárinfluenzás megbetegedések Nyugat-Európa más országaiban is. A szakember szerint a britek rutinosan próbálják külföldön kezelni az angol beteget.

Forrás: MTI
Angliában is felbukkant az állatbetegség

Az Egyesült Királyságban kialakult botrány fő vesztese a SáGa Foods Élelmiszeripari Zrt. A cég angol tulajdonosa, a Bernard Matthews imázsjavító akcióba kezdett a piac konszolidációja érdekében: nem szállít pulykatermékeket Angliába. Az exportmoratóriumot önként vállalták, hiszen az unión belül nem lehet hivatalos tilalom vagy korlátozás. Tulner Attila, a SáGa vezérigazgató-helyettese egyelőre nem nyilatkozott a kialakult helyzetről, ahogy azt sem árulta el, meddig fogják fenntartani az exportstopot.

A magyar pulykaexport fele az Egyesült Királyságba irányul, és a SáGa Magyarország legnagyobb pulykafeldolgozója. A Magyarországon bejegyzett angol tulajdonú cég az [origo] információi szerint heti 60-100 tonna színhúst vitt Angliába, tehát az exportstop alatt 100 milliós kiesés keletkezik hetente. Szintén érdekes tény, hogy a szállítás kétirányú, Angliába színhúst szállítanak, onnan azonban olcsóbb alapanyagok, aprólék érkezik vissza Magyarországra, méghozzá a kivittnél nagyobb mennyiségben. Ebből tudomásunk szerint elsősorban baromfivirsli készül. A magyar állat-egészségügyi hatóságok vizsgálatai alapján azonban élő állatot egyik fél sem szállít, így szakszerűtlen az a felvetés, miszerint az állatbetegség hazánkból jutott el a szigetországba.

A madárinfluenza közel egy évvel az első magyarországi megjelenése és majdnem fél évvel a korlátozó intézkedések feloldása után idén január 22-én jelent meg ismét. A keleti piacok - Ukrajna, Oroszország, Szerbia és - friss uniós tagsága ellenére - Románia is rögtön megtiltotta a magyar baromfi bevitelét. Az EU-tagországokban nem lehet ilyen típusú tilalmat életbe léptetni, így csak az ellenőrzést fokozták.

Novák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK