Magas bírságot fizet az egyetemi kartell

2007.02.21. 13:03

A Fővárosi Bíróság kedden megerősítette, hogy a Gazdasági Versenyhivatal tavaly nyáron informatikai cég versenyellenes együttműködését tárta fel. A kiszabott - egyébként többszázmillió forintos - bírságot azonban bizonyos esetekben mérsékelte a bíróság.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa tavaly nyáron állapította meg, hogy az ISH Kft., az SAP Magyarország Kft. és az IBM Magyarország Kft. versenykorlátozó módon működött együtt öt magyarországi egyetem által gazdálkodásirányítási, illetve kórházi informatikai rendszerek tárgyában kiírt közbeszerzési eljárások együttes elnyerése érdekében.

A súlyos jogsértésért a versenyhatóság az ISH Kft.-t 130 millió forint, az SAP Magyarország Kft.-t 690 millió forint, az IBM Magyarország Kft.-t pedig 690 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

A Fővárosi Bíróság a kedden kihirdetett ítéletében - részben megváltoztatva a GVH határozatát - megállapította, hogy a vállalkozások között piacfelosztásra vonatkozó megállapodás jött létre.

Nem látta ugyanakkor bizonyítottnak a bíróság, hogy a három vállalkozás a Synergon távol tartása érdekében versenyellenesen összehangolta volna magatartását, ezért mintegy 10 százalékkal csökkentette a kiszabott bírságokat. Ennek megfelelően az ISH Kft. 117 millió forint, az SAP Magyarország Kft. 620 millió forint, az IBM Magyarország Kft. pedig 620 millió forint bírság megfizetésére köteles.

Az ítélet még nem jogerős.

KAPCSOLÓDÓ CIKK