Pénteken aláírták a Malév privatizációs szerződését. Az Airbridge 200 millió forintért veszi meg a légitársaság mintegy 100 százalékos részvénycsomagját, és legalább 50 millió euró (mintegy 12,5 milliárd forint) tőkeemelést vállal - közölte az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt.

A tranzakció pénzügyi zárásának tervezett időpontja 2007. március vége, ekkor kerülhet sor a vételár megfizetésére, valamint a befektető által már korábban letétbe helyezett 20 millió euró mértékű tőkeemelés jogerőre emelkedésére is.

"Az ÁPV Zrt. elégedett a privatizáció eredményeivel, az értékesítés mindenképpen pozitív hatású a légitársaság számára. A Magyar Állam a Malév Zrt. értékesítése révén nem szenved hátrányt, kötelezettségeinek egy jelentős része megszűnik, miközben a légitársaság hosszabb távú működésének feltételei kedvezően alakulnak, a tulajdonosváltás révén jelentős tőkéhez és addicionális piaci lehetőségekhez jut" - áll a közleményben.

Az ÁPV Zrt. 2004. óta három alkalommal kísérelte meg a Malév Zrt. részvényeinek privatizációját, eredménytelenül.

A Malév két éven belül nyereséges lesz és az utasforgalom évente 20-25 százalékkal nő - - ismertette Borisz Abramovics pénteken sajtótájékoztatón Budapesten, miután bejelentették a szerződésének aláírását. A növekedési dinamika új munkahelyeket teremt és tömeges elbocsátásra nem kerül sor - tette hozzá.

A oneworld légiszövetséghez történő Malév-csatlakozással kapcsolatban az orosz üzletember hangsúlyozta, hogy mindig támogatták a csatlakozást és mindent megtesznek, hogy a magyar légitársaság sikeres legyen a szövetségen belül.

A privatizációs szerződés részleteiről Borisz Abramovics nem kívánt beszélni. Az Airbridge Zrt. összesen 82 millió euró, mintegy 20 milliárd forint értékű garantált forrást von be a privatizációs tranzakcióba.

Az ÁPV Zrt. tájékoztatója szerint az Airbridge a vállalt tőkeemelés első részletét, 20 millió eurót a Malév közgyűlésének felhatalmazó döntését követően fizeti be, a további 30 millió eurót "készenlétben" tart és az ÁPV Zrt. rendelkezési joga mellett bankgaranciával fedez. A vevő a Malév által felvett EIB és KBC projekthiteleket, összesen 13 milliárd forint értékben visszafizeti vagy refinanszírozza, legkésőbb 2007. december 31-ig, ezzel e hitelek mögötti állami kezességvállalás megszűnik.

Az Airbridge vállalja továbbá, hogy a Malév által felvett - állami kezességgel fedezett MFB-hitel, mintegy 20 milliárd forint kezelésére meghatározott konstrukció végrehajtását 32 millió euró összegű bankgaranciával biztosítja. Az Airbridge Zrt. összesen tehát 82 millió euró, mintegy 20 milliárd forint értékű garantált forrást von be.

Az MFB-hitel kezelésére szolgáló konstrukció lényege, hogy az ÁPV Zrt. e kötelezettségek átvétele érdekében 100 százalékos tulajdonában lévő vagyonkezelő társaságot alapít, amely átvállalja az MFB hiteltartozást a Malévtől, megvásárolja a Malév-márkanevet, a B767-es gépet tulajdonló társaságot, valamint a Százhalombatta és a repülőtér közötti kerozinvezetéket. Ezekért a Malév bérleti díjat fizet a jövőben. A bérleti díjakat a futamidő (2008-2018) alatt a hitel kamatterheinek megfizetésére használja fel az ÁPV Zrt. társasága. Azok bármely elmaradása esetén felhasználja a vevő 32 millió eurós bankgaranciáját.

Az ÁPV kiemeli, hogy ezentúl a vevő kötelezettséget vállal az MFB hitel teljes visszafizetéséhez szükséges tőkének a Malév későbbiekben képződő nyereségéből történő akkumulációjára is a nyereség 25 százalékának elkülönített bankszámlán történő gyűjtésével.

A vevő arra is kötelezettséget vállal, hogy a vagyonkezelő társaság által megvásárolt márkanevet és eszközöket a futamidő végén esetleg még nem törlesztett hitel összegének megfelelő vételáron a Malév visszavásárolja.

A vevő vállalta, a hogy a társaságnál jelenleg érvényes kollektív szerződést valamint egyéb munkavállalókkal kötött megállapodásokat az érvényesség idejéig fenntartja. Az ÁPV felhívja a figyelmet arra: nem kerülhető el, hogy a teljes tranzakcióról az Európai Bizottság állásfoglalását kérje a szerződés állami támogatás tartalmával kapcsolatban. A Bizottság véleményének megismeréséig a Malév működését az ÁPV szoros figyelemmel kíséri.

[origo]/MTI