Gyurcsány: Nem puhul a költségvetés

2007.02.27. 11:13

Magyarország nem vizezi fel költségvetési politikáját, és tovább dolgozik azon, hogy államháztartási hiányát 2009-re a hazai össztermék 3 százalékára csökkentse a tavalyi, majdnem 10 százalékról - írta a Reuters hírügynökség.

"Végre a helyes irányba tartunk, és semmi olyat nem tervezünk, amitől puhulna ez a terv. Továbbra is számítunk a 3 százalékos cél elérésére 2009-ben" - idézte a kormányfőt a hírügynökség Gyurcsány Ferenc külföldi tudósítóknak tartott tájékoztatója után.

A tavaly év végi és az idei év eleji költségvetési számok jobbak a vártnál, de a kormány, ötévi hiánytúllépés után, még csak most kezdi újjáépíteni hitelességét. "Abszolút semmi szándékom nincs olyan kormányintézkedésekre, amelyektől felpuhulna a végre jó irányba tartó folyamat. Nem akarom elvesztegetni az eddig megszerzett hitelességi tőkét"- magyarázta a miniszterelnök. Legkorábban 2012-ben lehetséges adócsökkentés.

A kormányfő arról is szólt, hogy a március 15-i nemzeti ünnep ugyan terhes lesz politikai feszültséggel és aggodalommal, de "úgy véli", hogy zavargások nem lesznek. A Fidesz mindazonáltal kockázatot vállal, amikor gyűlésre hívja az embereket az októberi zavargások színhelyére, írta a Dow Jones hírügynökség.

KAPCSOLÓDÓ CIKK