Szélsőséges árak szecessziós környezetben

2007.03.24. 8:33

Nem feltétlenül kerget hiú ábrándokat, aki Pest egyik legkülönlegesebb részébe, a XIV. kerületi "diplomatanegyedbe" akar költözni. Teljes villát ugyan egészen döbbenetes, még összfővárosi viszonylatban is kirívó összegért árulnak, de kisebb lakásokhoz viszonylag baráti áron hozzá lehet jutni.

A Stefánia úti villasort a budapestiek általában ismerik, ha máshonnan nem, hát a dalban megénekelt, mára forgalmas főútvonallá fejlődött hajdani sétánya révén. Kevesebben tudják, hogy az ott láthatókhoz hasonló, esetenként még impozánsabb épületeket a Thököly út Városliget felőli oldalának mellékutcáiban (Abonyi, Ilka, Izsó, Jávor, Szabó József, Zichy Géza) is találni.

Zuglónak ez az - Istvánmező nevű - városrésze a 20. század legelején alakult ki. Előkelő családok építtettek hatalmas, szecessziós palotákat a Lóversenytér mellé (amely akkoriban a mai Népstadion-kert helyén terült el).

A villák többsége épségben megmaradt, bár kevés van igazán jó műszaki állapotban. A teljes felújításuk ugyanis tömérdek pénzbe (akár 100 millió forintba) kerül, ha igényesen végzik el. Elsősorban ez az oka annak, hogy kis szerencsével az átlagnál nem is sokkal magasabb áron vehet vagy bérelhet itt lakást, aki az exkluzív környezetért cserébe elvisel pár kellemetlenséget.

Az épületek egy része nagykövetségként működik - egyebek mellett itt van a svájci, az olasz és a líbiai külképviselet -, ebből a szempontból a környék hasonlít az Andrássy út vonzáskörzetéhez. Utóbbi azonban egészen más kategória, a világörökség része, így nem is érdemes összehasonlítani a kettőt - mondta az [origo] érdeklődésére Légár Balázs, az A1 Ingatlan VIII. kerületi vezetője.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy a Stefánia út és vidéke ne árasztana kivételes hangulatot. Főleg a belső utcák kedveltek: könyvelők, ügyvédek, fogorvosok használják esetenként lakó- és irodai célra ugyanazt a lakást - a méretek ugyanis lehetővé teszik az efféle társítást.

Természetesen azért beszélhetünk különálló otthonokról, mert az egykori villákat már régen "feldarabolták", és társasházi formában működnek - akár 15-16 lakással. Egy kézben alig néhány kisebb (4-500 négyzetméter alapterületű) maradt, és azokat nemigen árulják. Igaz, a környékre egyébként is jellemzőbb a bérlet, mint az adásvétel.

Gyakori az irodai hasznosítás, mivel a vállalkozás presztízsét növeli az ilyen épület, otthonnak viszont nem kimondottan praktikus. Legtöbbjének beosztása mai szemmel nézve borzasztó: előfordul, hogy 116 négyzetméteren mindössze két szobát találunk, ráadásul a belmagasság általában 3,8 méter feletti, ami a fűtés szempontjából roppant kedvezőtlen - ecsetelte a hátrányokat kérdésünkre Molnár Orsolya, az Otthon Centrum Thököly úti franchise-irodájának munkatársa.

Gardrób, hall, alkóv szinte mindegyik villában van, és sűrűn felfedezhető a hajdani cselédszoba. Ezeket jobb híján egybenyitották valamelyik lakással, mert annyira rossz helyre néznek (például lichthófra), hogy önállóan garzonnak is eladhatatlanok.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK