A várakozásoknak megfelelően 3,75 százalékra emelte csütörtökön irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát az Európai Központi Bank (EKB). Az elemzők többsége további szigorításra számít júniusban, 4,00 százalékra.

Az emelés 3,5 százalékról az elmúlt 5 és fél év legmagasabb szintjére tornázta fel az euróövezeti kamatot. A negyed százalékpontos változtatás a folyó kamatemelési ciklusban a hetedik növelés. Az EKB 2005. decemberig 2 százalékos, rekord alacsony szintet tartotta alapkamatát, 2003. június óta. Az erősen teljesítő, vezető európai gazdaságok miatt, egyes elemzők szerint a kamat akár 4 százalékra is emelkedhet még idén - írja a BBC.

Az EKB többször felhívta a figyelmet a növekvő infláció veszélyére az eurozóna legfontosabb gazdaságaiban. Februárban Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke arra intett, hogy "nagyfokú éberségre" van szükség az infláció ellen.

Az EKB szerint az euróövezetben inflációmentesen fenntartható gazdasági növekedés 2,0 százalék közelében van. Noha a külpiacok idén várhatóan szűkülnek, és a drágább euró miatt is lanyhulhat az exportlendület és az azt támogató beruházások, ennek ellenére az EKB szerint nem mérséklődik jelentősen a túlhevült, 2,5 százaléknál nagyobb gazdasági növekedés és az ennek nyomában jelentkező inflációs nyomás. Csak a renyhe lakossági fogyasztás felől nem érkezik infláció nyomás, de ettől még az EKB szigora egyhamar nem fog enyhülni a várakozások szerint.

A múlt héten publikált számok szerint az eurózóna januári inflációja kisebb lett a vártnál,1,9 helyett 1,8 százalék, ami az EKB 2 százalékos célja alatt van, februárban pedig ugyanekkora lett. A tizenkét havi infláció hosszú idő óta, 2005. január óta első ízben tavaly szeptemberben került az Európai Központi Bank (EKB) legföljebb 2 százalékos célszáma alá. Azóta kissé feljebb kúszott, de az egyelőre bíztatóan 2 százalék alatti eredmények sem fogják elriasztani az EKB-t a kamatemelés folytatásától, mert a gazdasági növekedés, habár az idén lassulhat tavalyhoz képest, a korábban vártnál minden bizonnyal erősebb lesz, és továbbra is érződik inflációs nyomás.

Az Európai Bizottság február közepén 2,4 százalékos GDP-növekedést jósolt az euróövezetnek erre az évre - novemberben még csak 2,1 százalékot várt -, a tavalyi, 2,7 százalékos ütem után. Az új becslés messzebbre került az EKB "nyugtalansági pontjától": a bank tavaly februárban módosított olvasatában az inflációmentes, azaz fenntartható GDP-növekedési képesség az euróövezetben közelebb van évi 2 százalékhoz, mint az addig becsült évi 2,5 százalékhoz. Az euróövezeti GDP tavaly 2,6 százalékkal nőtt az EU statisztikai hivatalának becslése szerint.

Idén átlagosan 2,2 százalékra számít az EKB az euróövezeti gazdasági növekedésben, a korábban várt, 2,1 százalékos többlet helyett. 2005-ben az évi átlagos gazdasági növekedés 1,4 százalékos volt az euróövezetben. 2004-ben 2,0 százalékos, 2003-ban 0,5 százalékos, 2002-ben 0,85 százalékos, 2001-ben 1,59 százalékos, 2000-ben 3,48 százalékos, a megalakulás évében, 1999-ben 2,81 százalékos volt a növekedés.

Az angol jegybank (Bank of England) változatlanul hagyta saját alapkamatát, ez is megfelel a piaci várakozásoknak.

[origo]/MTI