Csehországban 2012-re ígérik az euró bevezetését

2007.03.12. 15:38

Reálissá teszi az euró 2012-es bevezetését Csehországban a konvergenciaprogram éves felülvizsgálata Miloslav Kalousek cseh pénzügyminiszter szerint.

Kalousek sajtóértekezletén kijelentette: a konvergenciaprogram úgy készült, hogy 2012-t reális dátummá tegye az euróövezeti csatlakozás szempontjából. Csehországot a rosszabbodó államháztartásihiány-helyzet arra kényszerítette, hogy a tavalyi év végén gyakorlatilag feladja a 2010-es csatlakozási céldátumot, és e helyett hivatalosan még nem határoztak meg újat.

A cseh jegybank (CNB), csütörtöki bejelentése szerint 2010-től 2 százalékos éves inflációs célt határoz meg. Jelenleg a bank inflációs célja 3 százalék plusz/mínusz egy százalékpontos tűréssel.

A cseh jegybank kormányzója elmondta, hogy 2010-től a CNB 2 százalékot céloz meg plusz/mínusz egy százalékpontos tűréssel.

Elemzők már várták az inflációs cél csökkentését, de a piacok valószínűtlennek ítéltek minden erre vonatkozó döntést mielőtt a kormány és a jegybank megegyezne az euróbevezetés új menetrendjének kijelöléséről.

Csehország 2012-ben vagy 2013-ban vezethetné be az eurót - vélte Alexandr Vondra, az európai ügyekért felelős cseh miniszterelnök-helyettes korábban.

"A közös európai pénznem, az euró bevezetése azon reformok megvalósításának a függvénye, amelyeket a korábbi kormányok állandóan halasztgattak. Arra számítunk, hogy a Cseh Köztársaság legkorábban 2012-ben lépne be az euróövezetbe" - jelentette ki Vondra az Atlantik FT pénzügyi elemző ügynökség prágai tanácskozásán még februárban. Leszögezte, hogy az euró bevezetése előtt meg kell valósítani a nyugdíjreformot, át kell alakítani a szociális támogatások rendszerét, a munkaerőpiacot és még néhány más területet.

"Az euró bevezetésének dátuma kikövetkeztethető abból a nemzeti programból, amelyet ezzel kapcsolatban a közeljövőben fogad el a kormány" - jegyezte meg a kormányfőhelyettes.

Kifejtette, hogy az euró elfogadásának menettervét az új konvergenciaprogram alapján fogják kidolgozni. A módosított konvergenciaprogramot Csehország még az idén tavasszal szeretné az Európai Bizottság elé vinni.

A program módosítására azért volt szükség, mert Csehország nem készült fel időben arra, hogy 2008-2010 között csatlakozzon az ERM II. pénzügyi rendszerhez, ami előfeltétele volt annak, hogy 2010-től Csehországban bevezethessék az eurót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK