GVH: 3 milliós bírság az Union Biztosítónak

2007.03.12. 11:24

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az Union Biztosító Zrt. 2006 áprilisától a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított az "Union-Smaragd"-termékről adott tájékoztatásával.

Az Union Biztosító Zrt. 2006. április 1-jétől több csatornán keresztül értékesíti "Union-Smaragd"-termékét. A biztosítás lényeges sajátossága, hogy a szerződő által választott díjfizetéstől függően az Union kötvénykölcsönt nyújt.

A GVH szerint a biztosító egyes tájékoztatásai alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére. Nem felel a valóságnak például az, hogy a szerződő által teljesített befizetésből és a kötvénykölcsönből származó összeget teljes egészében befektetik, ahogyan az sem, hogy ha a szerződő euróban vezeti megtakarítását, akkor kivédheti az árfolyamkockázatot. Nem valós az sem, hogy kedvező feltételekkel lehet pénzt kivenni a befektetésből, valamint extra szolgáltatásnak minősül a baleseti halál esetén, az aktuális kötvényértéken felül kifizetendő összeg.

A GVH a jogsértés megállapítása mellett 3 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a biztosítót.

A termék egy éve történő értékesítése során az "Union-Smaragd"-dal kapcsolatban ügyfélpanasz sem az Union Biztosítóhoz, sem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) nem érkezett - reagált a megbírságolt biztosító. A GVH viszont a termék kommunikációját illető kifogásokat emelt. Az Union a termék bevezetését megelőzően végzett vizsgálatai alapján kommunikált, de a GVH határozatát tudomásul veszi.

A biztosító véleménye szerint az ügy elenyésző súlyának versenyhivatali megítélését is pontosan tükrözi, hogy az elmúlt évi - biztosítókat érintő - versenyhivatali bírságok a legtöbb esetben százmilliós nagyságrendűek voltak, egy esetben pedig meghaladta a 7 milliárd forintot. Ezzel szemben az Uniont terhelő 3 millió forintos tétel kicsinek mondható. Mivel ügyfeleiket sem közvetett, sem közvetlen módon kár nem érte, és a termékkel kapcsolatos kommunikációt már az elmúlt évben módosították, az ügyet a maguk részéről lezártnak tekintik.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK