Tárolókban maradt a gáz az EU-ban

2007.03.12. 8:03

Tavaly 1,1 százalékkal csökkent az EU gázfelhasználása, ezen belül Magyarország gázigénye 3,6 százalékkal, 13,9 milliárd köbméterre esett az Eurogas adatai szerint. Az oroszok szállítják az uniós fogyasztás negyedét.

Az enyhe tél miatt a tárolókban maradt az Európai Unióban, így Magyarországon is az energiatermelésre szánt gáz nagy része. Általános áresés mégsem következett be, mert az importszerződések fix képletek alapján köttettek. A magas szinten beállt árak miatt tovább csökkent a gázvásárlási kedv, és tovább duzzadtak a tartalékok is. A 2006-os uniós készletnövekedés három és félszer volt nagyobb az előző évinél a World Gas Intelligence előzetes adatai szerint. Ráadásul 2006 elején még jól fogyott a gáz, mert kemény volt a tél - olvasható a Világgazdaságban.

Március elején általában üresek a hazai kereskedelmi tárolók, most viszont kétharmadig vannak. A tárolás, az importszerződésben rögzített mennyiség kötelező hányadának átvétele és annak bértárolása többletkiadásokat okozhat a behozatalért és importért felelős hazai E.On-cégeknek. A pluszköltség pedig megjelenhet a fogyasztói árakban is.

Kutas István, a magyar E.On-cégek kommunikációs vezetője elmondta, az E.On Földgáz Trade Zrt.-nek és az E.On Földgáz Storage Zrt.-nek nagyon kell is egyensúlyoznia a tárolás és a beszerzés között. Ám erre volt is lehetőségük, mert a kereskedő cég mindhárom (Gazprom, E.On Ruhrgas és Gaz de France) importmegállapodása szerint átvehetett a szerződött mennyiségnél kevesebbet is, sőt, bizonyos keretek között rugalmasan kezelhető a kötelezően átveendő mennyiség is. Tavaly nem is képződött extra költsége a két társaságnak, a gáztöbblet egy kis részét sikerült exportálni. Az már biztos, hogy idén sem kell semmilyen költséget a fogyasztókra tovább hárítani.

"A hosszú távú szerződés és a fix árformula a fogyasztóknak összességében kedvező, hiszen egy keményebb tél esetén a szerződött mennyiségre szükség van, és ilyenkor a dupláját is eléri az úgynevezett spotpiacokon vett gáz ára" - tette hozzá Kutas István. Változatlan beszerzési és eladási árakkal és szintén kisebb belföldi értékesített mennyiséggel dolgozott a téli gázbőség idején a hazai gázszabadpiac meghatározó szereplője, az EMFESZ Kft. is.

Magyarország 2006-os gázigénye 3,6 százalékkal, 13,9 milliárd köbméterre esett az Eurogas adatai szerint. Ez nem túl nagy csökkenés, de nem is tekinthető az elmúlt tél eseményei tükrének. Egyrészt, mert a 2006 eleji hideg tél fogyasztását is tartalmazza, másrészt viszont, mert értelemszerűen nincs benne a 2007. januári és februári enyhe tél hatása. Tavaly 1,1 százalékkal esett az EU25 egészének gázfelhasználása.

A teljes, 486,2 milliárd köbméteres uniós felhasználásból az előző évinél 4,9 százalékkal kisebb, csak 38 százaléknyi szállítás származott az EU25-ön belülről. A csökkenést főleg Nagy-Britannia gyengülő termelése okozta. A World Gas Intelligence által marginális kategóriába sorolt Ausztria, Spanyol-, Francia- és Magyarország viszont a 2005-ösnél több gázt hozott a felszínre. Az unió fő szállítója továbbra is Oroszország volt 24, Norvégia 17 és Algéria 10 százalékkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK